Research Article
BibTex RIS Cite

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ

Year 2008, Volume: 6 Issue: 2, 165 - 168, 30.03.2008

Abstract

Bu
çalışmada, küçük ölçekli işletmeler için; misel üretimi, tohumluk misel (spawn)
çoğaltılması, kompost hazırlanması ve aşılama işlemleri ile inkübasyon
koşullarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Misel çoğaltılma-sında; % 2.0
malt-ektrakt agar, tohumluk misel üretiminde ise; buğday taneleri, kompost
olarak da lokal tarımsal atıklar kullanılmıştır. Sonuç olarak; Pleurotus spp.’nin herhangi bir ek
masraf gerektirmeden kolay-lıkla üretilebildiği saptanmıştır

References

  • 1. Akyüz, M. 2005. Sellülozik Atıkların Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel’in Kültüründe Değer-lendirilebilme Olanaklarının Araştırılması. Yük-sek Lisans Tezi, 48 s, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  • 2. Arkan, O. 1992. A. bisporus (Large) Sing. vegetatif miselyumuna mısırözü ve fındık yağı etkileri. Doğa Türk Biyoloji Dergisi, 16, 16-32
  • 3. Cohen, R., Persky, L., Hadar, Y. 2002. Biotech-nological Applications and Potential of Wood-Degrading Mushrooms of The Genus Pleurotus. Appl. Microbiol. Biotechnol., 58, 582-594
  • 4. Günay, A., Abak, K., 1976. Yemeklik mantarın botanik özellikleri ve tarımı. Türkiye I. Yemek-lik Mantar Kongresi, 23-24 Kasım, Ankara.
  • 5. Granetti, B., 1987. Effetto Stimolante Dell Acida Ferulico Sulla Crescita In vitro del Micelio di Alcuni di Ceppi di P. eryngii (DC ex Fr.) Quel., P. ferulae (Lanzi), P. nebrodensis (Inz.) Quel. Annali Fac. Agr. Univ. Perugia, Vol XLI, 889-907
  • 6. Kong, W. 2004. Spawn, Descriptions of com-mercially important Pleurotus species. Mushrooms Growers Handbook I, Part II. Oyster Mushrooms, Chapter 4, Mushworld, pp. 54-61.
  • 7. Manu-Tawiah, W., Martin, A. M., 1986. Culti-vation of Pleurotus ostreatus Mushroom in Peat. J. the Sci. Food. Agric., 37, 833-838
  • 8. Mau, J.L., Lin, Y.P., Chen, P.T., Wu, Y.H., Peng, J.T. 1998. Flavor Compounds in King Oyster Mushrooms Pleurotus eryngii. J. Agric. Food Chem. 46, 4587-4591
  • 9. Ragunathan, R., Gurusamy, R., Palaniswamy, M., Swaminathan, K. 1996. Cultivation of Pleu-rotus spp. on various Agro-residues. Food Chem., 55, 139-144
  • 10. Yıldız, A. 1996. Pleurotus florida Fovose’nin Gelişim Evreleri ve Verimi Üzerine Dezenfektan Olarak Kullanılan Benlate’nin Bazı Dozlarının Etkileri. XIII. Ulusal Biyoloji Kongresi, Bildiri Metinleri Kitapçıgı, Cilt II: Sayfa 312-319, 17-20 Eylül, Istanbul.
  • 11. Yıldız, A., Demir, R. 1998. Bazı bitkisel mater-yallerin Pleurotuıs ostreatus (Jacq. Ex. Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex. Fr.) Konr. et Maubl.’un Gelişmesi ve Ürün verimi üzerine etkileri. Tr. J. of Biology, 22, 67-73
  • 12. Yıldız, A., Karakaplan, M., Aydın F. 1998. Studies on Pleurotus ostreatus (Jacq.ex Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex Fr.) Konr. et Maubl.: cultivation, proximate composition, or-ganic and mineral composition of carpophores. Food Chem., 61, 127-130.
  • 13. Yıldız, S., Yıldız, Ü.C., Gezer, E.D., Temiz, A., 2002. Some lignocellulosic wastes used as raw material in cultivation of the Pleurotus ostreatus culture mushroom. Process Biochem, 38: 301-306.
  • 14. Zadrazil, F., 1978. Cultivation of Pleurotus. (Eds) Chang, S. T. and Hayes, W. A, In The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms, Academic Press, New York, pp. 521-557.
Year 2008, Volume: 6 Issue: 2, 165 - 168, 30.03.2008

Abstract

References

  • 1. Akyüz, M. 2005. Sellülozik Atıkların Pleurotus eryngii (DC. ex Fr.) Quel’in Kültüründe Değer-lendirilebilme Olanaklarının Araştırılması. Yük-sek Lisans Tezi, 48 s, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Diyarbakır.
  • 2. Arkan, O. 1992. A. bisporus (Large) Sing. vegetatif miselyumuna mısırözü ve fındık yağı etkileri. Doğa Türk Biyoloji Dergisi, 16, 16-32
  • 3. Cohen, R., Persky, L., Hadar, Y. 2002. Biotech-nological Applications and Potential of Wood-Degrading Mushrooms of The Genus Pleurotus. Appl. Microbiol. Biotechnol., 58, 582-594
  • 4. Günay, A., Abak, K., 1976. Yemeklik mantarın botanik özellikleri ve tarımı. Türkiye I. Yemek-lik Mantar Kongresi, 23-24 Kasım, Ankara.
  • 5. Granetti, B., 1987. Effetto Stimolante Dell Acida Ferulico Sulla Crescita In vitro del Micelio di Alcuni di Ceppi di P. eryngii (DC ex Fr.) Quel., P. ferulae (Lanzi), P. nebrodensis (Inz.) Quel. Annali Fac. Agr. Univ. Perugia, Vol XLI, 889-907
  • 6. Kong, W. 2004. Spawn, Descriptions of com-mercially important Pleurotus species. Mushrooms Growers Handbook I, Part II. Oyster Mushrooms, Chapter 4, Mushworld, pp. 54-61.
  • 7. Manu-Tawiah, W., Martin, A. M., 1986. Culti-vation of Pleurotus ostreatus Mushroom in Peat. J. the Sci. Food. Agric., 37, 833-838
  • 8. Mau, J.L., Lin, Y.P., Chen, P.T., Wu, Y.H., Peng, J.T. 1998. Flavor Compounds in King Oyster Mushrooms Pleurotus eryngii. J. Agric. Food Chem. 46, 4587-4591
  • 9. Ragunathan, R., Gurusamy, R., Palaniswamy, M., Swaminathan, K. 1996. Cultivation of Pleu-rotus spp. on various Agro-residues. Food Chem., 55, 139-144
  • 10. Yıldız, A. 1996. Pleurotus florida Fovose’nin Gelişim Evreleri ve Verimi Üzerine Dezenfektan Olarak Kullanılan Benlate’nin Bazı Dozlarının Etkileri. XIII. Ulusal Biyoloji Kongresi, Bildiri Metinleri Kitapçıgı, Cilt II: Sayfa 312-319, 17-20 Eylül, Istanbul.
  • 11. Yıldız, A., Demir, R. 1998. Bazı bitkisel mater-yallerin Pleurotuıs ostreatus (Jacq. Ex. Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex. Fr.) Konr. et Maubl.’un Gelişmesi ve Ürün verimi üzerine etkileri. Tr. J. of Biology, 22, 67-73
  • 12. Yıldız, A., Karakaplan, M., Aydın F. 1998. Studies on Pleurotus ostreatus (Jacq.ex Fr.) Kum. var. salignus (Pers. ex Fr.) Konr. et Maubl.: cultivation, proximate composition, or-ganic and mineral composition of carpophores. Food Chem., 61, 127-130.
  • 13. Yıldız, S., Yıldız, Ü.C., Gezer, E.D., Temiz, A., 2002. Some lignocellulosic wastes used as raw material in cultivation of the Pleurotus ostreatus culture mushroom. Process Biochem, 38: 301-306.
  • 14. Zadrazil, F., 1978. Cultivation of Pleurotus. (Eds) Chang, S. T. and Hayes, W. A, In The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms, Academic Press, New York, pp. 521-557.
There are 14 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Akyüz

Sevda Kırbağ

Publication Date March 30, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 6 Issue: 2

Cite

APA Akyüz, M., & Kırbağ, S. (2008). KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 6(2), 165-168.
AMA Akyüz M, Kırbağ S. KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ. (DAD). March 2008;6(2):165-168.
Chicago Akyüz, Mehmet, and Sevda Kırbağ. “KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6, no. 2 (March 2008): 165-68.
EndNote Akyüz M, Kırbağ S (March 1, 2008) KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6 2 165–168.
IEEE M. Akyüz and S. Kırbağ, “KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ”, (DAD), vol. 6, no. 2, pp. 165–168, 2008.
ISNAD Akyüz, Mehmet - Kırbağ, Sevda. “KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 6/2 (March 2008), 165-168.
JAMA Akyüz M, Kırbağ S. KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ. (DAD). 2008;6:165–168.
MLA Akyüz, Mehmet and Sevda Kırbağ. “KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, vol. 6, no. 2, 2008, pp. 165-8.
Vancouver Akyüz M, Kırbağ S. KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN KÜLTÜR MANTARI (PLEUROTUS SPP.) ÜRETİMİ. (DAD). 2008;6(2):165-8.