Writing Rules

FIRAT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ YAZIM KURALLARI

Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi’ne gönderilecek çalışmalar aşağıda erişim linki bulunan "Makale Şablonu" kullanılarak hazırlanmalıdır. Belirtilen yazım kurallarına uymayan ve şablona uygun olarak hazırlanmayan makaleler değerlendirme sürecine alınmayacaktır.
Aday Makalenin Genel Nitelikleri
• Makalenin yazımında okuyucunun çalışmayı yeterince anlayabilmesi ve değerlendirebilmesi için olabildiğince sade, anlaşılır ve bilimsel jargona uygun bir dil tercih edilmelidir.
• Makalenin yazım dili İngilizce olmalıdır.
• Makalenin içeriğinde yargı ve kesinlik içeren ifadeler veri ve referanslarla desteklenmelidir.
• Makalede Amerikan Psikologlar Derneği (APA) tarafından yayınlanan kaynak gösterme kuralları kullanılmalıdır.
Yazım Kuralları
• Makalenin kenar boşlukları sağ, sol, alt ve üstten 2.5 cm olacak şekilde düzenlenmelidir ve A4 sayfa boyutu kullanılmalıdır.
• Makalede Book Antiqua yazı tipi 10 punto boyutunda olmalı ve satır aralıkları tek satır aralığı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Makalede paragraf başları 1.25 cm içeriden başlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
• Makalede kullanılan tablo, şekil, resim, grafik ve benzerlerinin metin içerisinde ilgili yere yerleştirilmesi gerekmektedir.
• Makale; başlık (Türkçe ve İngilizce), öz (Türkçe ve İngilizce, anahtar kelimeler dâhil), ana metin, kaynaklar, ekler (varsa) ve yazar beyanlarını içermelidir.

Makale Bölümlerinin Detaylı Yazım Kuralları
1. Makalenin Başlığı
Makalenin başlığı makale şablonunda belirtilen kısma İngilizce olarak yazılmalıdır. Başlık yazılırken bağlaçlar hariç her sözcüğün baş harfinin büyük olmasına dikkat edilmelidir. Başlık 14 punto ve kalın olmalıdır. Başlık sayfayı ortalayacak biçimde yerleştirilmelidir. Başlığın 12 kelimeden fazla olmamasına dikkat edilmelidir.
2. Makalenin Özeti ve Anahtar Kelimeler

Makalenin özeti en az 150 en çok 200 kelime olacak şekilde makale şablonunda belirtilen kısma yazılmalıdır. Makalenin özeti araştırmanın amacını, yöntemini, araştırmadan elde edilen sonuçları ve verilen başlıca önerileri kapsamalıdır. Makalenin özeti 9 punto ve tek satır aralığı kullanılarak yazılmalıdır. Makalenin özetinde herhangi bir kaynağa atıf yapılmamalı ve kısaltmalar kullanılmamalıdır.

Makalenin anahtar kelimeler bölümünde, çalışmanın içeriğini yansıtan en az üç en çok beş anahtar kelimeye yer verilmelidir. Her anahtar kelime arasına virgül koyulmalı, ilk anahtar kelimenin baş harfi büyük diğerlerinin baş harfleri küçük olmalıdır. Anahtar kelimeler 9 punto ve tek satır aralığında yazılmalıdır.

3. Yazar Bilgileri

Makale şablonunda belirtilen kısımda, makalenin ilk sayfasında yazar bilgileri eklenmelidir. Yazar Bilgileri bölümünde yazarların adı soyadı, unvanı, kurum, şehir, ülke bilgileri, e-posta adresleri ve ORCID bağlantılarına yer verilir. Yazarların ORCID bağlantı adresleri, yazar adı soyadının yanında bulunan ikona, dergi editörlüğü tarafından sayfa düzeni aşamasında eklenir.

4. Ana Metin

Özgün makalelerin yazım dili İngilizce olan ana metni sırasıyla, giriş, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç ve kaynaklar ana bölümlerinden oluşmalıdır. Ana metin “Giriş” başlığı yazılarak başlamalı, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynaklar bölümleri yeni bir sayfadan başlamadan izleyen sayfalarda yer almalıdır. Derleme türü makalelerde ise çalışmanın özelliklerine bağlı olarak bu sıra izlenmeyebilir.

5. Tablolar ve Şekiller

Tablolar ve şekiller, tablo ve şekil başlığı ile tablo ve şekil numarası üstte olacak şekilde, metinde geçtiği yerde makale şablonuna yerleştirilmelidir. Tablo ve şekil başlığı ile numaraları koyu olmalı ve bağlaçlar hariç her kelimenin baş harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Tablolar ve şekiller 10 punto ve tek satır aralığında yazılmalıdır ancak tablo ve şekillerin derginin sayfa boyutları dışına taşmaması amacıyla ihtiyaç duyulduğunda 9 punto kullanılabilir.
Tablolar ve şekiller bir kaynaktan alıntılanıyorsa, tablonun altında kaynağın tüm künyesinin belirtilmesi gerekmektedir.

6. Kaynak

Araştırmaları yayınlanmış yazarlar, doğrudan kaynaklardan alıntı yapmak yerine, çoğu zaman kaynaklarını başka kelimelerle ifade ederler. Başka kelimelerle ifade ederken, orijinal çalışmadan anlatı veya parantez içinde alıntı formatını kullanarak alıntı yapılmalıdır. Alıntı yapılan her çalışma kaynak listesinde yer almalı ve kaynak listesindeki her çalışma metinde (veya bir tablo, şekil, dipnot veya ekte) alıntılanmalıdır.
• Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Makalenin tümünde metinde geçen cümlelerin alıntılandığı çalışmalar kaynak gösterilirken yazar bilgisi parantez içinde veya dışında verilebilir.
Parantez içindeki alıntılarda yazar soyadı ve yayın tarihi parantez içinde yer alır Örn; (Karaman, 2023). Anlatısal alıntılarda yazar adı cümlenin bir parçası olarak metne dahil edilir ve yıl parantez içinde yazılır. Örn; Karaman (2023)’ın çalışmasında rapor ettiği şekli ile…
Bir alıntı birden fazla cümle için yapılabilir. Bu durumda ilk cümlenin bağlamı diğerlerini destekleyecek şekilde yazılmalıdır. Alıntının bir bütün olduğu okuyucu tarafından anlaşılıyor ise tekrardan kaynak göstermeye gerek yoktur. Ancak Alıntı yeni bir paragrafta devam ediyorsa kaynağın tekrar gösterilmesi gerekir.
İki yazarlı alıntılarda her iki yazarında soyadları araya “and” kelimesi eklenerek yazılır.
Örn;
(Karaman and Akbulut, 2024)
Çok yazarlı alıntılarda ilk yazarın soyadı ve “et al.” Kelimeleri tarih bilgisinin önüne eklenir.
Örn;
(Karaman et al., 2024).
Aynı alıntı için birden fazla kaynak gösterimi yapılacaksa her kaynak arasına noktalı virgül koyulmalıdır.
Örn;
(Karaman, 2023; Akbulut, 2021; Kırtepe, 2022; Orhan, 2024)
Yazar olarak bir grup/tüzel kişi (dernekler, şirketler, devlet kurumları ve diğer çalışma grupları gibi) ifade diliyorsa bu gruba ilişkin ad bilgisi metin içindeki göndermede oldukça açık ve anlaşılır biçimde verilmelidir. Grup adı bazı durumlarda kısaltılabilir. Eğer grup adı uzunsa, kısaltma herkesçe anlaşılır oluyorsa veya ada yönelik zaten bilinen bir kısaltma var ise ilk kullanımda hem açık hali hem kısaltma hali kullanılıp, sonraki kullanımlarda ise sadece kısaltma kullanılabilir. Eğer grup adı kısa ise veya kısaltması herkesçe anlaşılır olmuyorsa tüm göndermelerde adın açık hali yazılır.
Örn;
İlk gönderme: (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu [TÜBİTAK], 2013
İkinci ve sonraki göndermeler: (TÜBİTAK, 2013)
• Kaynaklar Listesi Gösterimi
Metin içinde alıntı yapılan çalışmaların hepsi eksiksiz olarak kaynaklar listesinde yer almalıdır. Makaleler kaynak gösterilirken sırasıyla yazarın soyadı, adının baş harfi, çalışmanın yayınlandığı yıl, yayınlandığı derginin adı, dergi cilt ve sayı numaraları ile eğer varsa yayının geçtiği sayfa numaraları, DOI’ si şeklinde düzenlenmelidir. İki yazarlı makalelerde yazarlar arasına “&” simgesi eklenmeldir. Çok yazarlı makalelerde eğer yazar sayısı altıdan fazla ise altıncı yazardan sonra “et al.” Eklenerek yazar bölümü bitirilmelidir.
Örn;
Karaman, M. E., & Tektemur, A. (2022). The therapeutic effects of distinct exercise types on metabolic syndrome‐induced reproductive system impairment in male rats: potential contribution of mitochondria‐related genes. Andrologia, 54(4), e14391.
Kaynak gösterimi için detaylı bilgiler APA 7 yazım kuralları ve kaynak gösterme raporlarından elde edilebilir.



Last Update Time: 4/22/24, 10:19:24 AM