Research Article

ENDÜSTRİ 4.0'IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ

Volume: 6 Number: 1 June 23, 2022
EN TR

ENDÜSTRİ 4.0'IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ

Abstract

Geçmişten günümüze, özellikle teknoloji alanında geniş bir yelpazede gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerden biri de bünyesinde büyük veri, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut bilişim, 3D yazıcılar, siber fiziksel sistemler, sanal gerçeklik vb. birçok unsuru barındıran Endüstri 4.0’dır. Dördüncü Sanayi Devrimi'ni ifade eden Endüstri 4.0, neredeyse iş gücüne hiç ihtiyaç duymadan akıllı fabrikalar ve dijital teknolojilerle üretim yapmayı vadetmektedir. Teknolojinin oldukça hızlı geliştiği günümüzde insanların günlük yaşam tarzları da değişmektedir. Teknoloji kullanımının yoğun olduğu meslek gruplarında, insanların sadece iş veya akademik hayatlarında değil özel hayatlarında da duygularını ifade etme biçimlerinde farklılaşmalar görülmektedir. Bu nedenle Endüstri 4.0'ı yakalamak için her alanda teknoloji tasarlamak, geliştirmek ve üretmek gerekmektedir. Ancak üretimin yanı sıra bu yeni teknolojiyi kullanabilen nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi de önemlidir. İşte tam da bu noktada eğitim sektörü, Endüstri 4.0 kapsamında detaylı olarak çalışılması gereken bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Endüstri 4.0’ın eğitim alanına getirdiği yeniliklere ilişkin kavramsal bir çerçeve çizerek eğitim alanına olası etkilerini ele almaktır. Ayrıca, dijital dönüşümün eğitim sistemi üzerindeki etkilerinin araştırılması eğitimin geleceği açısından önem arz etmektedir. Endüstri 4.0 ile birlikte eğitim alanında gerçekleşen dijital dönüşüm, eğitimi artık herkesin kolayca erişebileceği bir hizmet haline getirmiştir.

Keywords

Eğitim, Endüstri 4.0, Teknoloji

References

  1. Aksoy, S. (2017). Değişen teknolojiler ve Endüstri 4.0: Endüstri 4.0’ı anlamaya dair bir giriş. Sosyal Araştırmalar Vakfı Dergisi (4), ss.35-37.
  2. Arter, P., Brown, T., Law, M., Barna, J., Fruehan, A. ve Fidiam, R. (2018). Virtual Reality: Improving Interviewing Skills in Individuals with Autism Spectrum Disorder, In Proceedings of the Society for Information Technology & Teacher Education International Conference, Association for the Advancement of Computing in Education (AACE), Washington, DC, USA, 26 March 2018, ss.1086–1088.
  3. Bamiah, S. N., Brohi, S. N. ve Rad, B. B. (2018). Big data technology in education: Advantages, implementations, and challenges, Journal of Engineering Science and Technology, 13, ss.229-241.
  4. Banger, G. (2017). Endüstri 4.0 ekstra (1. Baskı), Dorlion Yayınları, Ankara.
  5. Burd, B., Barker, L., Divitini,M., Perez, F.A.F, Russell, I., Bill, S., Tudor, L. (2017). Courses, content, and tools for internet of things in computer science education. In: Proceedings of the ITiCSEConference on Working Group Reports, ss.125–139.
  6. Burke, S.L., Bresnahan, T., Li, T., Epnere, K., Rizzo, A. Partin, M., Ahlness, R.M. ve Trimmer, M. (2018). Using Virtual Interactive Training Agents (ViTA) with Adults with Autism and Other Developmental Disabilities, J. Autism Dev. Disord., 48, ss.905–912.
  7. Chen, L., Chen, P. ve Lin, Z. (2020). Artificial intelligence in education: a review, IEEE Access 8, ss.75264–75278
  8. Demir, Ö. ve Narlıkaya, Z. (2020). Industry 4.0 and Transformation Of Accounting, Industry 4.0 and Social Change, (Ed. Gökçe Cerev, Bora Yenihan) içinde, Bursa: Dora Yayın Dağıtım, 72-93.
  9. Demir, Ö. ve Narlıkaya, Z.(2021). Muhasebe Eğitiminde Dijitalleşme ve Etkileri, Teoriden Pratiğe Muhasebe Eğitimi (Ed. Tolga Oral) içinde, Ankara: Gazi Kitabevi, ss.85-116.
  10. Demirer, V., & Erbaş, Ç., (2015). Mobil Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarının İncelenmesi ve Eğitimsel Açıdan Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), ss.802-813.
APA
Çoban, E., & Uzun, H. (2022). ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 6(1), 97-124. https://izlik.org/JA73PN63FT
AMA
1.Çoban E, Uzun H. ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2022;6(1):97-124. https://izlik.org/JA73PN63FT
Chicago
Çoban, Edagül, and Hasan Uzun. 2022. “ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi 6 (1): 97-124. https://izlik.org/JA73PN63FT.
EndNote
Çoban E, Uzun H (June 1, 2022) ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 6 1 97–124.
IEEE
[1]E. Çoban and H. Uzun, “ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ”, Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 1, pp. 97–124, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73PN63FT
ISNAD
Çoban, Edagül - Uzun, Hasan. “ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 6/1 (June 1, 2022): 97-124. https://izlik.org/JA73PN63FT.
JAMA
1.Çoban E, Uzun H. ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2022;6:97–124.
MLA
Çoban, Edagül, and Hasan Uzun. “ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, vol. 6, no. 1, June 2022, pp. 97-124, https://izlik.org/JA73PN63FT.
Vancouver
1.Edagül Çoban, Hasan Uzun. ENDÜSTRİ 4.0’IN EĞİTİM ALANINA ETKİLERİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;6(1):97-124. Available from: https://izlik.org/JA73PN63FT