BibTex RIS Cite

PERCEIVED ORGANIZATIONAL POSITIONING OF THE HOSPITAL PERSONNEL ACCORDING TO THE CONTINGENCY APPROACH (A PublicHospital Case)

Year 2016, Volume: 18 Issue: 1, 128 - 152, 01.06.2016

Abstract

The contingency approach classifies the organizational structure as mechanistic
and organic organization structure. These structures are affected most by the
technology and strategies organizations apply. The purpose of this study is to
measure the perceived organizational positioning of the hospital personnel
evaluating their perception of the organizational structure of the hospital with
regard to contingency approach. For this purpose, a data collection method
aimed at data collection from the literature in the form of a survey with the
contingency approach was generated.
The reliability of the survey was found to be at 0.83.Using the data collection
tool, a survey was developed and was submitted to 200 hospital employees and
140 surveys were found to be suitable for the evaluation. Data obtained from
the survey was then evaluated using SPSS 21.0 software and a one-way
analysis of variance was conducted using t-test.72% of the participants of the
research received no previous education in administrative science.
According to the findings of the study, it was shown that personnel’s perceived
mechanistic organization (=3,46) is higher than their perceived organic
organization (=3,18) in terms of perceived organizational
positioning. Nevertheless, a significant difference was found between male and
female participants with regard to the perceived mechanistic
organization (p< 0,05). In addition, perceived mechanistic organization was
significantly different depending on the title of the participant (p< 0,05). There
were no significant differences between the independent variables in terms of
perceived organic organization.

HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği)

Year 2016, Volume: 18 Issue: 1, 128 - 152, 01.06.2016

Abstract

Durumsallık yaklaşımı organizasyon yapılarını mekanik ve organik organizasyon yapıları olarak ikiye ayırmaktadır. Bu yapılar işletmelerin uyguladığı teknoloji ve stratejiler ve çevreden büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu araştırmanın amacı hastane personelinin hastanenin organizasyon yapısına ilişkin durumunu durumsallık yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan ölçeğe göre değerlendirmesini sağlayarak personelin organizasyonel konumlandırma algısını ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla durumsallık yaklaşımı ile ilgili literatür bilgisinden anket türünde veri toplama aracı oluşturulmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Bölüm Bilgi Formu,ve bölüm organizasyonel konumlandırma durumunu ölçmek üzere mekanik ve organik organizasyon yapısına ilişkin sorular olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Hazırlanan veri toplama aracı çalışan 310 personelden 200 personele anket uygulanmış ve 140 anket değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programında değerlendirilmiş hastane personelinin durumsallık yaklaşımı çerçevesinde organizasyonel konumlandırma algısı araştırılmıştır. P: (0,05) erkekler ile kadınlar arasında organizasyonel konumlandırma algısındaki fark anlamlı bulunmuştur. Ayrıca ünvana göre de çıkan fark anlamlı bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA95UR24JT
Journal Section Articles
Authors

Zekai Öztürk This is me

Ümit Arslan This is me

Publication Date June 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Öztürk, Z., & Arslan, Ü. (2016). HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 128-152.
AMA Öztürk Z, Arslan Ü. HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. June 2016;18(1):128-152.
Chicago Öztürk, Zekai, and Ümit Arslan. “HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği)”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, no. 1 (June 2016): 128-52.
EndNote Öztürk Z, Arslan Ü (June 1, 2016) HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 1 128–152.
IEEE Z. Öztürk and Ü. Arslan, “HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği)”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, pp. 128–152, 2016.
ISNAD Öztürk, Zekai - Arslan, Ümit. “HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği)”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/1 (June 2016), 128-152.
JAMA Öztürk Z, Arslan Ü. HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:128–152.
MLA Öztürk, Zekai and Ümit Arslan. “HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği)”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 1, 2016, pp. 128-52.
Vancouver Öztürk Z, Arslan Ü. HASTANE PERSONELİNİN DURUMSALLIK YAKLAŞIMINA GÖRE ORGANİZASYONEL KONUMLANDIRMA ALGISI (Bir Devlet Hastanesi Örneği). Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(1):128-52.