BibTex RIS Kaynak Göster

THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL JUSTICE ON EMPLOYEES’ MOTIVATION AND PERFORMANCE: A RESEARCH IN BANKING SECTOR

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 43 - 62, 01.06.2013

Öz

The organizational justice which has been used in management literature
lately has started to be handled in dimensions of equal and fair distribution of business
resources and gains which the company owns, respectful and courteous management
procedures for employees and dissemination of interactional and communion
management applications in all processes of a firm. In this sense, the relationship
between performance and motivation and organizational justice perception of
employees has come to the agenda, the organizational justice perception of employees
are followed and tried to be enhanced. The purpose of this study is to contribute the
efforts in regard to allow the effects/outcomes of organizational justice to be
observable. With this purpose, it is intended to check the effects of organizational
justice on employees' motivation and performance. The reliability and validity
dimensions of the scale were taken into consideration so as to be capable of obtaining
reasonable results and making contribution to the related literature. Frequency tests
and means were employed, and regression analysis was used to investigate the effect of
organizational justice on employees’ motivation and performance. As a result of the
investigation performed on 130 employees who are employed at the head office of a
bank carrying on activity in the city of Ankara, it was confirmed that the organizational
justice has positive effects on both employees' motivation and their performance And as
expected, employees motivation has positive and middle level effect on their
performance in the subject organization.

ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 43 - 62, 01.06.2013

Öz

Örgütsel adalet, son dönemlerde yönetim literatüründe, işletmenin sahip olduğu kaynaklarını ve kazanımlarını çalışanlar arasında eşit ve adaletli dağıtılması, işletme çalışanlarına yönelik olarak ilgili, saygılı ve nazik yönetim prosedürleri takip edilmesi ve işletmede mevcut olan tüm süreçlerde etkileşimci ve paylaşımcı yönetim uygulamalarının yaygınlaştırılması boyutlarında ele alınmaya başlanmıştır. Bu anlamda; çalışanların performans ve motivasyonlarıyla örgütsel adalet algıları arasındaki ilişki gündeme gelmekte, çalışanların performansını arttırmak amacıyla çalışanların örgütsel adalet algıları takip edilmeye ve olumlu yönde geliştirilmeye çalışılmaktadır.Bu çalışma kapsamında örgütsel adaletin etkilerinin izlenilebilir kılınmasına ilişkin çabalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu amaç paralelinde, örgütsel adaletin çalışanların motivasyonu ve performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Oluşturulan Örgütsel Adalet, Motivasyon ve Performans Ölçeği’nden anlamlı ve yararlı birtakım sonuçlar çıkarabilmek ve literatüre katkı sağlayabilmek amacıyla, öncelikle ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik boyutları dikkate alınmış, ifadelere yönelik yüzde ve aritmetik ortalamalar incelenmiştir. Daha sonra, örgütsel adalet algısının banka çalışanlarının motivasyon ve performansı üzerindeki etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Ankara ilinde faaliyet gösteren bir bankanın genel merkezinde istihdam edilen 130 çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda, örgütsel adaletin hem çalışan motivasyonu, hem de çalışanın performansı üzerinde olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, söz konusu işletmelerdeki çalışanların motivasyonunun, performanslarını orta düzeyde ve olumlu olarak etkilediği de bulunmuştur.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA54PK22JE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alptekin Sökmen Bu kişi benim

Mehmet Ali Bilsel Bu kişi benim

Cihat Erbil Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sökmen, A., Bilsel, M. A., & Erbil, C. (2013). ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 43-62.
AMA Sökmen A, Bilsel MA, Erbil C. ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2013;15(1):43-62.
Chicago Sökmen, Alptekin, Mehmet Ali Bilsel, ve Cihat Erbil. “ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2013): 43-62.
EndNote Sökmen A, Bilsel MA, Erbil C (01 Haziran 2013) ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 1 43–62.
IEEE A. Sökmen, M. A. Bilsel, ve C. Erbil, “ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, ss. 43–62, 2013.
ISNAD Sökmen, Alptekin vd. “ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/1 (Haziran 2013), 43-62.
JAMA Sökmen A, Bilsel MA, Erbil C. ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:43–62.
MLA Sökmen, Alptekin vd. “ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2013, ss. 43-62.
Vancouver Sökmen A, Bilsel MA, Erbil C. ÖRGÜTSEL ADALETİN ÇALIŞAN MOTİVASYONU VE PERFORMASI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(1):43-62.