BibTex RIS Cite

TAX MORALE AS A SOCIETAL PHENOMENON

Year 2007, Volume: 9 Issue: 3, 1 - 20, 01.12.2007

Abstract

Many recent researches have investigated whether cultural values, social
norms, and attitudes differ across countries and whether these differences have
measurable effects on economic behaviour. It is implied in these studies that one
of the most important factor is tax morale explaining difference between tax
systems among others. Tax morale which is shaped by economic, social and
cultural factors is accepted as an important indicator of countries’ development
level in today’s world. The reality of the importance of morale values have to be
taken into consideration on account of taxation. Because, it is impossible to
audit all of the taxpayers regularly. The empirical studies which have been done
so far show that the expected accomplishment of taxation depends on increasing
of taxpayers which has tax morale. Also, increasing tax morale, in a society,
supplements for decreasing the costs of process and knowledge in taxation. In
this paper, the importance of morale and correlation between morale and law
and morale and economy are analyzed. Then, the importance of morale in terms
of taxes and the dimensions of tax morale is tried to display by conclusion of
some empirical studies.

TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI

Year 2007, Volume: 9 Issue: 3, 1 - 20, 01.12.2007

Abstract

Ekonomi alanında yapılan birçok yeni çalışma, kültürel değerlerin, sosyal normların ve davranışların ülkeden ülkeye farklılaşıp farklılaşmadığını ve ekonomik davranışları etkileyen bu farklılıkların ölçülüp ölçülemediğini konu edinmektedir. Bu araştırmaların genelinde, vergi sistemleri arasındaki farkı açıklayan en önemli husus olarak vergi ahlâkına işaret edilmektedir. Ekonomik, sosyal ve kültürel birçok faktörün şekillendirdiği vergi ahlâkı, günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyesinin de önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Ahlâki değerlerin her alanda önemli olduğu gerçeği, vergileme olayı açısından da dikkate alınmak zorundadır. Çünkü her mükellefin sürekli olarak denetlenmesi mümkün değildir. Yapılan ampirik çalışmalar vergilemeden beklenen başarıya ulaşmanın, vergi bakımından ahlâklı bireylerin sayısının arttırılmasına bağlı olduğunu göstermektedir. Bir toplumda vergi ahlâkının yükselmesi, aynı zamanda, vergilemede işlem ve bilgi maliyetlerinin azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada ahlâkın önemi ile ahlâkın hukuk ve iktisatla ilişkisi incelenmiştir. Ahlâkın vergiler açısından önemi ve vergi ahlâkının boyutları çeşitli ampirik araştırmalardan elde edilen sonuçlar ile ortaya konmaya çalışılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA85YJ95AS
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Tosuner This is me

İhsan Cemil Demir This is me

Publication Date December 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 9 Issue: 3

Cite

APA Tosuner, M., & Demir, İ. C. (2007). TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(3), 1-20.
AMA Tosuner M, Demir İC. TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2007;9(3):1-20.
Chicago Tosuner, Mehmet, and İhsan Cemil Demir. “TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, no. 3 (December 2007): 1-20.
EndNote Tosuner M, Demir İC (December 1, 2007) TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 3 1–20.
IEEE M. Tosuner and İ. C. Demir, “TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 3, pp. 1–20, 2007.
ISNAD Tosuner, Mehmet - Demir, İhsan Cemil. “TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/3 (December 2007), 1-20.
JAMA Tosuner M, Demir İC. TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9:1–20.
MLA Tosuner, Mehmet and İhsan Cemil Demir. “TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 3, 2007, pp. 1-20.
Vancouver Tosuner M, Demir İC. TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK VERGİ AHLÂKI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9(3):1-20.