BibTex RIS Cite

THE SHORT-TERM INVESTMENT RISK POSITIONS OF TURKISH PENSION FUNDS: AN EMPIRICAL VAR ANALYSIS

Year 2007, Volume: 9 Issue: 2, 19 - 37, 01.12.2007

Abstract

TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI

Year 2007, Volume: 9 Issue: 2, 19 - 37, 01.12.2007

Abstract

Özel emeklilik sistemlerinin uygulama etkinliği ve geniş kitlelerce kabulü önemli ölçüde özel emeklilik planına dahil olan katılımcılardan sağlanan birikimlerin etkin bir fon-yönetim stratejisi çerçevesinde olabildiğince yüksek oranda nemalandırılmasına bağlıdır. Ancak özel emeklilik sistemlerinin doğası gereği katılımcılara herhangi bir getiri oranı garantisi vermemesi ve olası tüm yatırım risklerinin finansal sorumluluğunun sadece katılımcıya ait olması, portföy yönetim sürecinde dikkate alınması gereken en önemli husustur. Bu nedenle emeklilik yatırım fonlarının risk performansı ve optimal risk-getiri dengesinin sağlanması, özellikle emeklilik planının son evresi olan dağıtım (geri ödeme) döneminde katılımcılar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de çok kısa bir geçmişe sahip olan ve belirlenmiş katkı esasına göre çalışan emeklilik planlarının en önemli bölümünü teşkil eden emeklilik yatırım fonlarının kısa vadeli yatırım riskliliğinin ölçülmesinde, Riske Maruz Değer yöntemini uygulamak ve bu yöntemin yatırım riskliliğinin ölçülmesinde portföy yöneticileri ve katılımcılar açısından yeterince anlamlı sonuçlar ortaya çıkartıp çıkartmadığının sorgulanmasıdır. Bu çalışma sonucunda, bankacılık sektöründe olduğu gibi ana sermayesi çeşitli finansal riskler ile karşı karşıya bulunan emeklilik şirketlerinin finansal yatırımlarının risk düzeyleri arasında önemli farklılıklar bulunduğu tespit edilmiş, ayrıca bu modelin emeklilik şirketlerinin kısa vadeli yatırım risklerini ölçmede portföy yöneticilerine ve emeklilik yatırım fonu katılımcılarına anlamlı veriler sunduğu gözlemlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA94YK54HE
Journal Section Articles
Authors

Kadir Murat Altıntaş This is me

Publication Date December 1, 2007
Published in Issue Year 2007 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Altıntaş, K. M. (2007). TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 19-37.
AMA Altıntaş KM. TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2007;9(2):19-37.
Chicago Altıntaş, Kadir Murat. “TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9, no. 2 (December 2007): 19-37.
EndNote Altıntaş KM (December 1, 2007) TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9 2 19–37.
IEEE K. M. Altıntaş, “TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 2, pp. 19–37, 2007.
ISNAD Altıntaş, Kadir Murat. “TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/2 (December 2007), 19-37.
JAMA Altıntaş KM. TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9:19–37.
MLA Altıntaş, Kadir Murat. “TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 9, no. 2, 2007, pp. 19-37.
Vancouver Altıntaş KM. TÜRK ÖZEL EMEKLİLİK ŞİRKETLERİNİN KISA VADELİ YATIRIM RİSKLİLİĞİ: RİSKE MARUZ DEĞER (VAR) UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2007;9(2):19-37.