Erratum

YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ

Volume: 14 Number: 1 June 2, 2025
EN TR

YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ

The original article was published on November 29, 2024. https://dergipark.org.tr/en/pub/gbd/article/1459747

Erratum Note

DÜZELTME

Abstract

Kan lekesi model analizi (KLMA), adli bilimlerde kan lekelerinin incelendiği, tanımlandığı ve kan lekelerinin neden olduğunu araştıran bir adli disiplindir. Bu adli disiplin altında yapılan birçok araştırma bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmaların içerisinde kan lekelerinin genişliği, uzunluğu ve radyal açı gibi özelliklerine bağlı olarak öldürücü veya yaralayıcı aletlerin cinsi de belirlenebilmektedir. Bu belirlemeler kan lekelerinin analiz edilmesi sayesinde mümkün olmaktadır. Yapay sinir ağları ile modeller geliştirilip kan lekelerinin oluşum şekillerinden öldürücü veya yaralayıcı aletin doğrudan cinsinin tespitine yönelik önermelerde bulunacak bir programın altyapısı hazırlanmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmada kan lekelerinin boyutları ve çaplarına bağlı kalınarak yapay sinir ağları ile öldürücü veya yaralayıcı alet tanımlamaları yapılacağı yönünde bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde Matlab programı kullanarak Yapay Sinir Ağları (YSA) modeli ile genişlik ve uzunluk bilgilerine bağlı olarak kan lekeleri düşüş açıları eğitimi yapılmıştır. Bu düşüş açıları sayesinde farklı değer aralıklarındaki genişlik ve uzunluğa bağlı olarak düşme açıları da regresyon analizi ile hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen değerler ile aletin cinsine yönelik %99 oranında tutarlı bir dağılım gösteren model çıkartılması sayesinde önermelerde bulunmamızı sağlamıştır. Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan hemen hemen bütün olaylarda olay yerinde kan lekesi görmek mümkündür. Kan lekelerinden suç aletinin tanımlanması olayı anlamaya ve aydınlatmaya büyük katkı sağlayacaktır.

Keywords

References

  1. Ataseven, B. (2013). Yapay Sinir Ağları ile Öngörü Modellemesi. Öneri Dergisi, 10(39), ss.101-115.
  2. Aşıcıoğlu, F. (2004). Kan Lekesi Model Analizi. Adli Tıp Dergisi. (18) ss.12-22.
  3. Ayrancıoğlu, C.A. (2014). Sentetik Kan ile Modelleme Yoluyla Oluşturulacak Olan Kan Lekelerinin Şekillerini Etkileyen Faktörlerin Deneysel Analizi. (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi).Adli Tıp Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi.
  4. Bevel T, Gardner RM. (2002). Bloodstain Pattern Analysis: With an Introduction to Crime Scene Reconstruction. Boca Raton. CRC Press Inc.
  5. Bevel,T. ve Gardner, R. M. (2008). Bloodstain Pattern Analysis: With an Introduction to Crime Scene Reconstruction, Boca Raton. CRC Press Inc.
  6. Boonkhong, K. Karnjanadecha, M. Aiyarak, P. (2010). Impact Angle Analysis Of Bloodstains Using A Simple İmage Processing Technique. Songklanakarin Journal Science Technologl 32(2), ss.169–173.
  7. Buck, U.,et.al.,(2011). 3D Bloodstain Pattern Analysis: Ballistic Reconstruction Of The Trajectories Of Blood Drops And Determination Of The Centres Of Origin Of The Bloodstains, Forensic Science International 206, ss.22–28.
  8. Çakıcı, M. Oğuzhan, A. Özdil, T. (2015). İstatistik. Ekin Yayınları, Bursa.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Police and Internal Security Studies

Journal Section

Erratum

Publication Date

June 2, 2025

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2025 Volume: 14 Number: 1

APA
Yanar, K. (2025). YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ. Güvenlik Bilimleri Dergisi, 14(1), 461-482. https://izlik.org/JA92CH88JF
AMA
1.Yanar K. YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ. Güvenlik Bilimleri Dergisi. 2025;14(1):461-482. https://izlik.org/JA92CH88JF
Chicago
Yanar, Kenan. 2025. “YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ”. Güvenlik Bilimleri Dergisi 14 (1): 461-82. https://izlik.org/JA92CH88JF.
EndNote
Yanar K (June 1, 2025) YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ. Güvenlik Bilimleri Dergisi 14 1 461–482.
IEEE
[1]K. Yanar, “YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ”, Güvenlik Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 1, pp. 461–482, June 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA92CH88JF
ISNAD
Yanar, Kenan. “YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ”. Güvenlik Bilimleri Dergisi 14/1 (June 1, 2025): 461-482. https://izlik.org/JA92CH88JF.
JAMA
1.Yanar K. YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ. Güvenlik Bilimleri Dergisi. 2025;14:461–482.
MLA
Yanar, Kenan. “YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ”. Güvenlik Bilimleri Dergisi, vol. 14, no. 1, June 2025, pp. 461-82, https://izlik.org/JA92CH88JF.
Vancouver
1.Kenan Yanar. YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ İLE KAN ŞEKİLLERİNİN OLUŞUMLARI ANALİZ EDİLEREK ÖLDÜRÜCÜ VE YARALAYICI ALETİN BELİRLENMESİ. Güvenlik Bilimleri Dergisi [Internet]. 2025 Jun. 1;14(1):461-82. Available from: https://izlik.org/JA92CH88JF

2434714728147311473929833


This journal is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License29846