Araştırma Makalesi

Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Aralık 2022
PDF İndir

Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi

Öz

Bilişim Teknolojileri, günümüz bilgi toplumunda bilgiye ulaşmada ve bilgiyi işlemede büyük bir öneme sahiptir. Günümüz toplumunda gelişimini sürdüren robotik kodlama ve programlama alanı, öğrencilerin kodlama yeteneklerinin açığa çıkıp gelişmesine önemli ölçüde katkı sunmaktadır. Okullarda okutulan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin, bu açıdan büyük bir öneme sahip olduğu ifade edilmektedir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi, ortaokul 5 ve 6. sınıflarda zorunlu, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli olarak okutulmaktadır. Bu araştırmada Sakarya ili Karapürçek ilçesinde bulunan ortaokul öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine olan tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada betimsel tarama yöntemi ile öğrencilerin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım (BTY) dersine yönelik tutumları incelenmiştir. Veriler, Karapürçek ilçesinde bulunan ortaokul öğrencilerinden tutum ölçeği vasıtasıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi (Independent t-test) ve tek faktörlü ANOVA analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ortaokul öğrencilerinin sınıf ve yaş düzeyleri arttıkça derse olan tutumları aleyhine fark tespit edilmiştir. Cinsiyet faktörünün Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi tutumu üzerinde lehte veya aleyhte herhangi bir farklılaşmaya sebep olmadığı görülmüştür. Yaş düzeyi arttıkça, derse olan ilgiyi olumlu yönde değiştirebilmek için ders içi etkinliklerden daha fazla yararlanılabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkoyunlu, B. (1995). “Bilgi Teknolojilerinin Okullarda Kullanımı ve Öğretmenlerin Rolü”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi., 105-109.
  2. Alkan, C. (2011). Eğitim Teknolojisi (8. baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  3. Barutçugil, İ. (2002). Bilgi Yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  4. BTS. (1981). Bilişim Terimleri Sözlüğü. https://sozluk.gov.tr/
  5. Çelebi Uzgur, B., ve Aykaç, N. (2016). Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi (Ege Bölgesi Örneği). Mustafa
  6. Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 273-297.
  7. Çubukçu, A., ve Bayzan, Ş. (2013). Türkiye’de dijital vatandaşlık algısı ve bu algıyı internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı ile artırma yöntemleri. Middle Eastern and African Journal of Educational Research., 148-173.
  8. Demirer, V. ve Şahin, İ. (2008). İlköğretim öğrencilerinin bilişim teknolojileri dersine yönelik tutumları. 8. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı (6-9 Mayıs 2008)

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

2 Aralık 2022

Kabul Tarihi

22 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Ece, F., & Çendek, M. H. (2022). Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 12-22. https://izlik.org/JA25NY27CS
AMA
1.Ece F, Çendek MH. Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi. GESD. 2022;1(1):12-22. https://izlik.org/JA25NY27CS
Chicago
Ece, Fatih, ve Mehmet Hıfzı Çendek. 2022. “Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 1 (1): 12-22. https://izlik.org/JA25NY27CS.
EndNote
Ece F, Çendek MH (01 Aralık 2022) Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 1 1 12–22.
IEEE
[1]F. Ece ve M. H. Çendek, “Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi”, GESD, c. 1, sy 1, ss. 12–22, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25NY27CS
ISNAD
Ece, Fatih - Çendek, Mehmet Hıfzı. “Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Aralık 2022): 12-22. https://izlik.org/JA25NY27CS.
JAMA
1.Ece F, Çendek MH. Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi. GESD. 2022;1:12–22.
MLA
Ece, Fatih, ve Mehmet Hıfzı Çendek. “Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi”. Göbeklitepe Eğitim ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2022, ss. 12-22, https://izlik.org/JA25NY27CS.
Vancouver
1.Fatih Ece, Mehmet Hıfzı Çendek. Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersine Olan Tutumlarının İncelenmesi. GESD [Internet]. 01 Aralık 2022;1(1):12-2. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25NY27CS