Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri

Volume: 30 Number: 2 April 1, 2005
  • Şükriye Aras Hisar
  • Olcay Hisar
  • Telat Yanık
  • Mükerrem Kaya
EN TR

Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri

Abstract

Araştırmada depolama sıcaklığı (4 ve 10 oC) ve değişik atmosfer şartlarının (hava, vakum, %100 CO2,  %2,5 O2- %7.5 N2-%90 CO2,  %30 O2-%30 N2-%40 CO2) gökkuşağı alabalığı filetolarının toplam bakteri  sayısı ve renk değerleri üzerine etkileri incelenmiştir. Muhafaza sıcaklığı 4 oC olduğunda gökkuşağı alabalık filetolarının farklı iki inkübasyon sıcaklığında (25 oC’de 3 gün ve 37 oC’de 2 gün) belirlenen toplam bakteri sayıları üzerinde depolama süresi, atmosfer ve depolama süresi X atmosfer interaksiyonunun çok önemli (p<0,01) etkileri tespit edilmiştir. Depolama süresinin hem L* değeri hem de a* değeri üzerinde çok önemli (p<0,01) etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Atmosfer şartlarının da her iki değer üzerinde çok önemli (p<0,01) etkileri görülmüştür. Filetoların b* değeri üzerinde ise her iki faktörün de önemli bir etkisi olmamıştır(p>0,05). Depolama sıcaklığı 10 oC olduğunda toplam bakteri sayısı üzerine depolama süresi ve atmosfer faktörleri çok önemli (p<0,01) etkilerde bulunurken, depolama süresi X atmosfer interaksiyonunun etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Filetoların L* değerleri üzerine depolama süresi çok önemli (p<0,01) etkide bulunmuştur. Atmosfer ile depolama süresi X atmosfer interaksiyonunun bu değer üzerine etkisi olmamıştır (p>0,05). Filetoların a* ve b* değerlerine ise ana varyasyon kaynaklarının etkileri önemsiz (p>0,05) bulunmuştur. 

Keywords

References

  1. Amanatidou A, Schlüter O, Lemkau K, Gorris. LGM, Smid EJ and Knorr D. 2000. Effect of combined application of high pres- sure treatment and modified atmospheres on the shelf life of fresh Atlantik salmon. Innovative Food Sci Emerg Tech, 1: 87-98.
  2. Aras MS, Bircan R ve Aras NM. 1997. Gene Su Ürünleri ve Balık Üretimi Esasları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Of- set Tesisi, 13 5, Erzurum.
  3. Baumgart J, Firnhaber J, und Spcher G. 1993. Microbiolcgische Untersuchung von Lebensmittelrı. Behr's Verlag, Hamburg, Germany.
  4. Carin DC, Smith GL and Houston NC. 1983. Further Studies of the Packaging of Marine Fish Products under Modified At- mospheres. Torry Research Station. Aberdeen, U.K.
  5. Church N. 1994. Developments in modified-atmosphere packaging and related technologies. Trends Food Sci Tech, 5: 343-352.
  6. Church N. 1998. MAP fish and crustaceans-sensory enhancement. Food Sci Tech Today, 12(2): 73-80.
  7. Dixon NM and Kell BD. 1989. The inhibition by 002 of the growth and metabolism of micro-organizma. J Appl Bacterioi, 67: 109-136.
  8. Farber JM. 1991. Microbial aspects of modified-atmosphere packaging technology-a review. J Food Protect, 54(1): 58-70.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Şükriye Aras Hisar This is me

Olcay Hisar This is me

Telat Yanık This is me

Mükerrem Kaya This is me

Publication Date

April 1, 2005

Submission Date

February 13, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2005 Volume: 30 Number: 2

APA
Hisar, Ş. A., Hisar, O., Yanık, T., & Kaya, M. (2005). Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri. Gıda, 30(2). https://izlik.org/JA59PS33EJ
AMA
1.Hisar ŞA, Hisar O, Yanık T, Kaya M. Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2005;30(2). https://izlik.org/JA59PS33EJ
Chicago
Hisar, Şükriye Aras, Olcay Hisar, Telat Yanık, and Mükerrem Kaya. 2005. “Depolama Sıcaklığı Ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük Ve Renk Değerleri (L*, A*,b*) Üzerine Etkileri”. Gıda 30 (2). https://izlik.org/JA59PS33EJ.
EndNote
Hisar ŞA, Hisar O, Yanık T, Kaya M (April 1, 2005) Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri. Gıda 30 2
IEEE
[1]Ş. A. Hisar, O. Hisar, T. Yanık, and M. Kaya, “Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri”, The Journal of Food, vol. 30, no. 2, Apr. 2005, [Online]. Available: https://izlik.org/JA59PS33EJ
ISNAD
Hisar, Şükriye Aras - Hisar, Olcay - Yanık, Telat - Kaya, Mükerrem. “Depolama Sıcaklığı Ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük Ve Renk Değerleri (L*, A*,b*) Üzerine Etkileri”. Gıda 30/2 (April 1, 2005). https://izlik.org/JA59PS33EJ.
JAMA
1.Hisar ŞA, Hisar O, Yanık T, Kaya M. Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2005;30. Available at https://izlik.org/JA59PS33EJ.
MLA
Hisar, Şükriye Aras, et al. “Depolama Sıcaklığı Ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük Ve Renk Değerleri (L*, A*,b*) Üzerine Etkileri”. Gıda, vol. 30, no. 2, Apr. 2005, https://izlik.org/JA59PS33EJ.
Vancouver
1.Şükriye Aras Hisar, Olcay Hisar, Telat Yanık, Mükerrem Kaya. Depolama Sıcaklığı ve Modifiye Atmosferde Ambalajlamanın Gökkuşağı Alabalığı Filetolarının Toplam Bakteriyel Yük ve Renk Değerleri (L*, a*,b*) Üzerine Etkileri. The Journal of Food [Internet]. 2005 Apr. 1;30(2). Available from: https://izlik.org/JA59PS33EJ

35997    GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).