BibTex RIS Cite

UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ

Year 2015, Volume: 40 Issue: 5, 303 - 312, 01.10.2015

Abstract

Esansiyel ve eterik yağlar olarak da bilinen uçucu yağlar, bitkilerin farklı kısımlarından (çiçek, tohum,yaprak, vb.) elde edilen aromatik bileşiklerdir. Bu doğal ürünler parfüm, kozmetik, aromaterapi,fitoterapi, alternatif tıp, gıda sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra antioksidanve antimikrobiyal özellikleri sayesinde gıda bozulma ve zehirlenmelerine neden olan bakteri, maya veküfler üzerinde de etkilidirler. Bileşiminde hidrokarbonlar ile azotlu türevleri, monoterpenler,seskiterpenler ve diterpenler bulunur. Ayrıca fenil propanoitler, yağ asitleri ve esterlerine de uçucuyağlarda rastlanabilir. Günümüzde uçucu yağların üretiminde başta destilasyon olmak üzere, presyonve farklı ekstraksiyon teknikleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu derlemede uçucu yağlar, genelözellikleri ve üretim teknikleri ele alınmıştır

OBTAINING METHODS OF VOLATILE OILS

Year 2015, Volume: 40 Issue: 5, 303 - 312, 01.10.2015

Abstract

Volatile oils are also known as essential or etheric oils are obtained from different parts of plants(flowers, seeds, leaves, etc.). These natural products are used several areas like in perfume manufacturing,aroma theraphy, phyto theraphy, and food industry. In addition to these, they have important affects onbacteria, moulds and yeasts which cause food-borne diseases. Hydrocarbons and their nitrogenousderivatives, monoterpenes, sesquiterpenes and diterpenes are found in their compositions. Also,phenyl propanoids, fatty acids and esters can be found in their compositions. Today, in manufacturingof volatile oils many techniques like distillation, pressing and other extraction methods are widelyused. In this review, it was aimed to discuss the literature related to general characteristics andmanufacturing techniques of volatile oils

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA54GG36NF
Journal Section Research Article
Authors

Deniz Kaya This is me

Pelin Günç Ergönül This is me

Publication Date October 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 40 Issue: 5

Cite

APA Kaya, D., & Ergönül, P. G. (2015). UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. Gıda, 40(5), 303-312.
AMA Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. The Journal of Food. October 2015;40(5):303-312.
Chicago Kaya, Deniz, and Pelin Günç Ergönül. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda 40, no. 5 (October 2015): 303-12.
EndNote Kaya D, Ergönül PG (October 1, 2015) UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. Gıda 40 5 303–312.
IEEE D. Kaya and P. G. Ergönül, “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”, The Journal of Food, vol. 40, no. 5, pp. 303–312, 2015.
ISNAD Kaya, Deniz - Ergönül, Pelin Günç. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda 40/5 (October 2015), 303-312.
JAMA Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. The Journal of Food. 2015;40:303–312.
MLA Kaya, Deniz and Pelin Günç Ergönül. “UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ”. Gıda, vol. 40, no. 5, 2015, pp. 303-12.
Vancouver Kaya D, Ergönül PG. UÇUCU YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ. The Journal of Food. 2015;40(5):303-12.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/