Esansiyel ve eterik yağlar olarak da bilinen uçucu yağlar, bitkilerin farklı kısımlarından (çiçek, tohum,yaprak, vb.) elde edilen aromatik bileşiklerdir. Bu doğal ürünler parfüm, kozmetik, aromaterapi,fitoterapi, alternatif tıp, gıda sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra antioksidanve antimikrobiyal özellikleri sayesinde gıda bozulma ve zehirlenmelerine neden olan bakteri, maya veküfler üzerinde de etkilidirler. Bileşiminde hidrokarbonlar ile azotlu türevleri, monoterpenler,seskiterpenler ve diterpenler bulunur. Ayrıca fenil propanoitler, yağ asitleri ve esterlerine de uçucuyağlarda rastlanabilir. Günümüzde uçucu yağların üretiminde başta destilasyon olmak üzere, presyonve farklı ekstraksiyon teknikleri de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu derlemede uçucu yağlar, genelözellikleri ve üretim teknikleri ele alınmıştır
Volatile oils are also known as essential or etheric oils are obtained from different parts of plants(flowers, seeds, leaves, etc.). These natural products are used several areas like in perfume manufacturing,aroma theraphy, phyto theraphy, and food industry. In addition to these, they have important affects onbacteria, moulds and yeasts which cause food-borne diseases. Hydrocarbons and their nitrogenousderivatives, monoterpenes, sesquiterpenes and diterpenes are found in their compositions. Also,phenyl propanoids, fatty acids and esters can be found in their compositions. Today, in manufacturingof volatile oils many techniques like distillation, pressing and other extraction methods are widelyused. In this review, it was aimed to discuss the literature related to general characteristics andmanufacturing techniques of volatile oils
Other ID | JA54GG36NF |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 40 Issue: 5 |