Bilindiği gibi tarım birincil gıdaları üreten bir faaliyet koludur. Biyoteknoloji ise bunlardan ikincil veya mamül gıdaların hazırlanmasında ve klasik tarım teknikleri kullanılmadan yeni gıdaların üretiminde söz konusudur. Birincisine en güzel ve açık örneği en eski biyoteknolojilerden biri olan fermente gıdaları, ikincisine ise besin ve yem mayasını gösterebiliriz. Alkollü içkilerin fermantasyonu 8000 yıldan daha fazla zamandan beri bilinen en eski biyoteknolojilerden birisidir. Tahminen 6000 yıl önce ekşi hamur içinden çıkan gazın ekmeğin kabarmasında rolü olduğu anlaşılmıştı. Çeşitli süt mamüllerinin üretimi çok eski zamanlardan beri biliniyordu. Sirke üretimi ise alkollü içkilerin yapımı kadar eski olmalıdır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bütün bunlar gıda sanayiinin biyoteknolojik proseslerin en eski kullanıcısı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
Bilindiği gibi tarım birincil gıdaları üreten bir faaliyet koludur. Biyoteknoloji ise bunlardan ikincil veya mamül gıdaların hazırlanmasında ve klasik tarım teknikleri kullanılmadan yeni gıdaların üretiminde söz konusudur. Birincisine en güzel ve açık örneği en eski biyoteknolojilerden biri olan fermente gıdaları, ikincisine ise besin ve yem mayasını gösterebiliriz. Alkollü içkilerin fermantasyonu 8000 yıldan daha fazla zamandan beri bilinen en eski biyoteknolojilerden birisidir. Tahminen 6000 yıl önce ekşi hamur içinden çıkan gazın ekmeğin kabarmasında rolü olduğu anlaşılmıştı. Çeşitli süt mamüllerinin üretimi çok eski zamanlardan beri biliniyordu. Sirke üretimi ise alkollü içkilerin yapımı kadar eski olmalıdır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bütün bunlar gıda sanayiinin biyoteknolojik proseslerin en eski kullanıcısı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 15 Issue: 5 |