BibTex RIS Cite

Analysis of Flavors in Foods Using Solid-Phase Microextraction (SPME) Technique (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Solid-phase microextraction (SPME) is a simple, fast, economic and solvent-free sample preparation technique that has been used to measure the volatile flavor profiles of foods and beverages and integrates sampling, extraction, concentration and sample introduction to gas chromatography (GC). This technique is based on the principle of adsorption of volatiles on SPME fiber and thermal desorption of these volatiles from the fiber to gas chromatography (GC). in this paper, description of SMPE, its principles, conditions which affect its performance advantages of SPME over the other extraction techniques and applications of SPME in determining food volatiles and semi-volatiles and other application areas were reviewed.  

Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Katı faz mikroekstraksiyon, gıdalarda ve özellikle içeceklerde uçucu flavor profilinin belirlenmesinde son yıllarda popülerite kazanan basit, hızlı, ekonomik ve çözgensiz bir ekstraksiyon yöntemi olup örnek hazırlama, ekstrakte etme, konsantre hale getirme gibi birçok işi tek bir basamağa indirgeyen çok yönlü bir tekniktir. Bu teknik, SPME fiber üzerine uçucu ve yarı uçucu maddelerin adsorpiyonu ve maddelerin gaz kromatografisi (GC) enjeksiyon portuna yerleştirilen SPME fiberden termal olarak GC kolonuna desorpsiyonu ilkesine dayanmaktadır. Bu makalede, SPME'nin tanımlanması, çalışma prensibi, SPME performansını etkileyen koşullar, diğer ekstraksiyon tekniklerine avantajları, gıdalarda uçucu ve yarı uçucuların belirlenmesindeki uygulamaları ve diğer uygulama alanları değerlendirilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zehra Ayhan This is me

Ayşegül Döş This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Ayhan, Z. ., & Döş, A. . (2004). Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi. Gıda, 29(2).
AMA Ayhan Z, Döş A. Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi. The Journal of Food. April 2004;29(2).
Chicago Ayhan, Zehra, and Ayşegül Döş. “Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği Ile Flavor Analizi”. Gıda 29, no. 2 (April 2004).
EndNote Ayhan Z, Döş A (April 1, 2004) Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi. Gıda 29 2
IEEE Z. . Ayhan and A. . Döş, “Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi”, The Journal of Food, vol. 29, no. 2, 2004.
ISNAD Ayhan, Zehra - Döş, Ayşegül. “Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği Ile Flavor Analizi”. Gıda 29/2 (April 2004).
JAMA Ayhan Z, Döş A. Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Ayhan, Zehra and Ayşegül Döş. “Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği Ile Flavor Analizi”. Gıda, vol. 29, no. 2, 2004.
Vancouver Ayhan Z, Döş A. Gıdalarda Katı Faz Mikroekstraksiyon Tekniği ile Flavor Analizi. The Journal of Food. 2004;29(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/