BibTex RIS Cite

Some new Applications to Improve the Yield and Quality in Tomato Paste Production (Turkish with English Abstract)

Year 2005, Volume: 30 Issue: 1, 3 - 8, 01.02.2005

Abstract

Tomato paste production includes washing, crushing, heating, and pulping of tomatoes to be processed. The pulp is then concentrated to desired brix degree and packaged. The most important quality parameter of tomato paste is color. Moreover, consistency, syneresis, red and black points, and mold contents are the other important quality characteristics. In recent years, the genetic studies on tomato seed for the enhancement of raw material properties to improve the yield and quality of the products have been conducted. In addition, novel technological applications such as electroplasmolysis, high pressure, pulsed electric field and, membrane technologies etc. have been also studied extensively by several researchers. In this article, alternative processing technologies, improving the yield and quality of tomato paste, are summarized.

Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar

Year 2005, Volume: 30 Issue: 1, 3 - 8, 01.02.2005

Abstract

Domates salçası üretimi, bu amaca uygun hammaddenin yıkanıp ayıklandıktan sonra parçalanıp, ısıtılıp inceltilmesiyle pulp haline getirilmesi ve pulpun belli oranda konsantre edilerek ambalajlanmasıyla gerçekleştirilir. Domates salçasında en önemli kalite kriteri renktir. Bunun yanı sıra salça kıvamı, serum ayrılma oranı, kırmızı ve siyah benek ile küf içeriği gibi pek çok faktör bir kalite kriteri olarak önem taşımaktadır. Son yıllarda bu ve benzeri kalite özelliklerinin iyileştirilmesi ve verimin arttırılması amacıyla hammadde niteliklerini yükseltmeye yönelik tohum genetiği çalışmaları yanında, salça üretiminin değişik aşamalarında elektroplazmoliz, yüksek basınç, puls elektrik alan ve membran uygulamaları vb. yeni teknolojiler üzerine çalışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada domates salçası üretiminde salça verimi ve kalitesini yükseltmeye yönelik son yıllarda üzerinde durulan kalite yükseltmeye yönelik uygulamalar özet olarak verilmiştir. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hasan Yıldız This is me

Taner Baysal This is me

Publication Date February 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 30 Issue: 1

Cite

APA Yıldız, H. ., & Baysal, T. . (2005). Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar. Gıda, 30(1), 3-8.
AMA Yıldız H, Baysal T. Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar. The Journal of Food. February 2005;30(1):3-8.
Chicago Yıldız, Hasan, and Taner Baysal. “Domates Salçası Üretiminde Verim Ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar”. Gıda 30, no. 1 (February 2005): 3-8.
EndNote Yıldız H, Baysal T (February 1, 2005) Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar. Gıda 30 1 3–8.
IEEE H. . Yıldız and T. . Baysal, “Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar”, The Journal of Food, vol. 30, no. 1, pp. 3–8, 2005.
ISNAD Yıldız, Hasan - Baysal, Taner. “Domates Salçası Üretiminde Verim Ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar”. Gıda 30/1 (February 2005), 3-8.
JAMA Yıldız H, Baysal T. Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar. The Journal of Food. 2005;30:3–8.
MLA Yıldız, Hasan and Taner Baysal. “Domates Salçası Üretiminde Verim Ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar”. Gıda, vol. 30, no. 1, 2005, pp. 3-8.
Vancouver Yıldız H, Baysal T. Domates Salçası Üretiminde Verim ve Kaliteyi Yükseltmeye Yönelik Bazı Yeni Uygulamalar. The Journal of Food. 2005;30(1):3-8.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/