In this research, we aimed to standardize the delayed Zeleny sedimentation test in terms of time andtemparature against the other quality parameters in order to predict baking qualities of the damagedwheats (Bezostaya-1) by sunn pest (Eurygaster intergriceps and Aelia rostrata). Three damaged wheat(Bezostaya-1) samples by sunn pest were used as experimental material. The statistical analysis showthat bug damaging reduced all quality parameters. The relations between delayed Zeleny sedimentationtest as well as other flour quality parameters and bread properties were determined to predict of bakingqualities of the damaged wheats. As a result, delayed Zeleny sedimentation tests were observed thatbetter performance than the other quality parameters for the evaluation of the baking qualities of bugdamaged wheat flours at 25 °C and 40 °C for 30 min. norms. It was concluded that for damaged floursby sunn pest, in predicting of the bread-making quality of flours by delayed Zeleny sedimentation test,this optimum application norm (30 min at 25 °C) is more effective than the currently being used 120min retention time
Bu arafltırmada, süne-kımıl emgili bu¤day unlarının ekmekçilik kalitelerinin tahmin edilmesinde, di¤erkalite parametrelerine karflılık gecikmeli olarak da tanımlanan, uzatmalı Zeleny sedimantasyon (UZS)de¤erinin etkinli¤inin belirlenmesi ve metodun süre ve sıcaklık bakımından standardizasyonu amaçlanmıfltır.Materyal olarak 3 adet süne-kımıl (Eurygaster intergriceps ve Aelia rostrata) emgili Bezostaya-1 bu¤dayörne¤i kullanılmıfltır. Yapılan istatistik analiz sonuçlarından süne-kımıl zararının bu¤day örneklerinintüm kalite parametrelerini olumsuz yönde etkiledi¤i görülmüfltür. Emgili bu¤dayların ekmekçilik kalitesinintahmininde UZS yanında di¤er un kalite parametreleri ile ekmek özellikleri arasındaki iliflkiler belirlenmifltir.Sonuç olarak süne emgili bu¤day unlarının ekmekçilik kalitesinin takdirinde uzatmalı veya gecikmelisedimantasyonun 25 ve 40 °C’de 30 dk. bekletme normlarının di¤er kalite parametrelerine göre dahaiyi performans sa¤ladı¤ı gözlenmifltir. Süne-kımıl zararına u¤ramıfl unlar için, UZS testiyle unlarınekmekçilik kalitelerini tahmin etmede optimum sıcaklık ve sürenin 25 °C’de 30 dk’lık uygulama normunun,flu anda kullanılmakta olan 120 dk’lık bekletme süresine göre oldukça etkin ve kısa süreli bir normolarak kullanılabilece¤i kanaatine varılmıfltır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 40 Issue: 1 |