The objective of this study is to produce a biodegradable active food package by using agricultural wastes; banana peel and olive leaf extract (OLE). To investigate the possible effect of plasticized starch at different concentrations (0%, 5%, 10%, and 15%), corn starch was added to the films. The films were analyzed in terms of physical characteristics (moisture content, swelling degree, water solubility, density, opacity), water vapor permeability, and mechanical properties. In addition, the phenolic content and antioxidant activity of the films were measured and antimicrobial activity of the films were tested on common food-borne pathogens. Films with better characteristics (B_S15_OLE) were selected to investigate the possible influence of the active films on shelf life of strawberries. Finally, it was shown that at the end of 10days, the films were almost completely decomposed.
1919B01234717
Bu çalışmanın amacı, tarımsal atıkları; muz kabuğu ve zeytin yaprağı ekstresi (OLE) kullanılarak biyolojik olarak parçalanabilen aktif bir gıda paketi üretilmesidir. Farklı konsantrasyonlarda (0%, 5%, 10% ve 15%) plastikleştirilmiş nişastanın olası etkisini araştırmak için filmlere mısır nişastası eklenmiştir. Filmler fiziksel özellikler (nem içeriği, şişme derecesi, su çözünürlüğü, yoğunluk, opaklık), su buharı geçirgenliği ve mekanik özellikler açısından analiz edilmiştir. Ayrıca, filmlerin fenolik içeriği ve antioksidan aktivitesi ölçülmüş ve filmlerin yaygın gıda kaynaklı patojenlere karşı antimikrobiyel aktivitesi test edilmiştir. Daha iyi özelliklere sahip filmler (B_S15_OLE), aktif filmlerin çileklerin raf ömrü üzerindeki olası etkisini araştırmak için seçilmiştir. Son olarak, 10 günün sonunda filmlerin neredeyse tamamen parçalandığı gösterilmiştir.
- Sunduğum bilgileri, dokümanları ve verileri akademik ve etik kurallar çerçevesinde elde ettiğimi, - Çalışmamda yararlandığım eserlerin tamamına atıfta bulunarak kaynak gösterdiğimi, - Elde ettiğim verilerde ve sonuçlarda herhangi bir değişiklik yapmadığımı bildirir, aksi bir durumda aleyhimde doğabilecek tüm hak kayıplarını kabullendiğimi beyan ederim.
TÜBİTAK 2209-A
1919B01234717
This study was funded by TUBITAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (Project number:1919B01234717). Eda Yildiz and Nur Kus thank TUBITAK for the financial support.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Packaging, Preservation and Processing, Food Sustainability |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 1919B01234717 |
Publication Date | December 9, 2024 |
Submission Date | July 12, 2024 |
Acceptance Date | October 28, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 49 Issue: 6 |