Topçam Tüneli Deformasyonlarının Rastgele Küme Sonlu Elemanlar Yöntemi İle Hesaplanması
Öz
Bu çalışmada rastgele küme sonlu elemanlar metodu ile elde edilen tünel deformasyon sonuçlarının arazi ölçümleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için Ordu ili Ulubey ilçesinde bulunan Topçam tüneli 35+192 km kesiti seçilmiştir. Tünel 2 boyutlu sonlu elemanlar yöntemi ile modellenmiş ve Mohr-Columb kriterleri kullanılarak kaya parametreleri modele tanımlanmıştır. Elastisite modülü, kohezyon, içsel sürtünme açısı ve rahatlama faktörü parametrelerinin üst ve alt limit aralıkları iki ayrı küme halinde belirlenmiştir. Değişkenleri iki kümeye ayırma işleminde laboratuvar, arazi çalışmaları ve literatür bilgisi kullanılmıştır. Her bir kümedeki elastisite modülü, kohezyon, içsel sürtünme açısı ve rahatlama faktörü değerlerinin kendi aralarında kartezyen çarpımı yapılarak 256 ayrı kombinasyon oluşturulmuştur. Elde edilen analiz sonuçlarından tüneldeki 5 nokta için deformasyonların olasılıksal dağılım grafikleri teşkil edilmiştir. Topçam tüneli için sahada yapılan deformasyon ölçümleri ile olasılıksal dağılım grafiğinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmanın sonucunda olasılıksal dağılım grafiğindeki maksimum ve minimum aralıkların saha ölçümleri ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
References
- [1] K.K. Phoo, F.H. Kulhawy, "Characterization of geotechnical variability", Canadian Geotechnical Journal, 36(4): 612-624, 1999.
- [2] A.P. Dempster, “ Upper and Lower probabilities induced by a multivalued mapping.” Annals of mathematical statistic, 38:325-339, 1967.
- [3] D.G. Kendall, “ Foundations of a theory of random sets.” In stochastic geometry (eds) E.F. Harding ve D.G. Kendall New York, 1974.
- [4] G. Shafer, “A Mathematical Theory of Evidence.”Princeton: Princeton University Press, 1976.
- [5] D. Dubois, H. Prade, “ Random sets and fuzzy interval analysis. Fuzzy Sets and Systems”,syf: 87-101, 1991.
- [6] G.M. Peschl, “Reliability Analysis in Geotechnics with the Random Set Element Method”,Dissertation. Graz University of Technology, 2004.
- [7] H.F. Schweiger, G.M. Peschl, R. Pöttler, “ Application of the random set finite element method for analysing tunnel excavation.”,Georisk, 2007.
- [8] Rocsicence “Phase2 2D finite element program for calculating stresses and estimating support around underground excavations user’s guide”, 1998.
- [9] W.Niemeier “Statistical tests for detecting movements in repeatedly measured geodetic Networks”, Tectonophysics, 335-351, 1981.
- [10] T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı-Karayolları Genel Müdürlüğü-Karayolları 7.Bölge Müdürlüğü ”Ordu-Ulubey Ayrımı Topçam Tünelleri Jeolojik, Hidrojeolojik ve mühendislik jeolojisi etüt raporu.” 2013.
