Monitoring products is important for quality and ripening control in an efficient agricultural production process. Monitoring is mostly done with captured images and videos in accordance with the developed technology. The quality of these images and videos directly affects the evaluation. If there is a distortion in image or video, first of all, this distortion must be detected and classified to eliminate. In this study, a method is presented to classify distortions in agricultural images. Eleven different distortions are synthetically added to agricultural images. A convolutional neural network (CNN) is designed to classify distorted images. The designed CNN model is tested with four different datasets obtained from various agricultural fields. Also the designed CNN model is compared with previously presented CNN architectures. The results are evaluated and it is seen that the designed CNN model successfully classifies distortions.
Ürünlerin izlenmesi, etkili bir tarımsal üretim sürecinde kalite ve olgunlaşma kontrolü için önemlidir. İzleme, gelişen teknolojiye uygun olarak çoğunlukla çekilen görüntü ve videolarla yapılmaktadır. Bu görüntü ve videoların kalitesi değerlendirmeyi doğrudan etkilemektedir. Görüntü veya video da bir bozulma varsa, öncelikle bu bozulmanın ortadan kaldırılması için tespit edilmesi ve sınıflandırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, tarımsal görüntülerdeki bozulmaları sınıflandırılmak için bir yöntem sunulmaktadır. On bir farklı bozulma tarımsal görüntülere sentetik olarak eklenmiştir. Bozuk görüntüleri sınıflandırmak için bir evrişimli sinir ağı (ESA) tasarlanmıştır. Tasarlanan ESA modeli, çeşitli tarım alanlarından elde edilen dört farklı veri seti ile test edilmiştir. Ayrıca tasarlanan ESA modeli daha önce sunulan ESA mimarileri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar değerlendirilmiş ve tasarlanan ESA modelinin bozulmaları başarıyla sınıflandırdığı görülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Computer Software |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | February 17, 2023 |
Acceptance Date | July 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 9 Issue: 2 |