Amaç
Bu çalışmanın amacı, çoğunlukla anne sütü alan infantlarda demir eksikliği ve demir eksikliği anemisinden korunmada günlük oral demir takviyesinin etkisini ve demir eksikliği gelişimini etkileyen faktörleri incelemektir.
Metod
Bu çalışma Ocak 2009-Mart 2010 tarihleri arasında, 65 infant (35 demir desteği alan ve 30 destek almayan kontrol grubu) ile yürütülmüştür. Tüm infantlara 4, 6 ve 9. aylarında detaylı fizik muayene yapıldı. Demirden zengin beslenme önerileri infantlar 6 ve 9. ayında iken tüm ailelere verildi. Antropometrik ölçümler, Denver gelişimsel tarama testi, tam kan sayımı ve demir parametreleri değerlendirildi.
Sonuçlar
Demir desteği alan ve kontrol grubu infantlar arasında demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi gelişimi yönünden belirgin fark yoktu (31.44%, 46.6% sırasıyla) (p>0,05). Gruplar arasında aynı zamanda, antropometrik ölçümler, hematolojik parametreler, Denver gelişimsel tarama testi sonuçları arasında belirgin fark izlenmedi.
Tartışma
Term, anne sütü alan infantlarda, 4 aylıktan itibaren verilen rutin demir takviyesi ile birlikte demirden zengin ek besinlerin tüketimi demir durumunu düzeltebilir. Diyetle yeterli demir alımı demir eksikliği anemisinden korumada etkin bir yoldur.
Aim
The purpose of this study was to investigate the efficacy of daily iron supplementation for prevention of iron-deficiency and iron-deficiency anemia in healthy exclusively breast-fed infants and the factors affecting development of iron-deficiency anemia.
Methods
This study was conducted with 65 infants (35 in the iron supplemented group and 30 in the non-supplemented controls) between January 2009-March 2010. Detailed physical examination of all infants was carried out at ages 4, 6, and 9 months. Iron-rich complementary feeding recommendations were given to all families when their infants were 6 months and 9 months of age. Anthropometric measurements, Denver developmental screening test, complete blood count and iron parameters were evaluated.
Results
There were no significant differences in terms of having iron-deficiency or iron-deficiency anemia between infants receiving iron supplementation and control group not receiving iron supplementation (31.44% 46.6%, respectively) (p>0,05). There were also no statistically significant differences between supplemented and non-supplemented groups in terms of anthropometric measurements, hematological parameters, Denver developmental screening results.
Conclusion
Consumption of iron rich complementary foods together with routine iron supplementation of term, breast-fed infants from 4 months of age can improve their iron status. Receiving sufficient iron in diet is an effective way prevent iron-deficiency anemia.
Subjects | Health Care Administration |
---|---|
Journal Section | Original Research |
Authors | |
Publication Date | October 19, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 3 |