Abstract
Giriş: Topiramat, epilepsi tedavisinde ve migren profilaksisinde etkili olduğu gösterilen sülfamat sübstitüsyonlu monosakkarid türevi bir ajandır. Bu ilacın kullanımı sırasında özellikle ilk iki hafta içerisinde akut myopi ile birlikte açı kapanması glokomu krizi gelişebilir.
Olgu: Bu olgu sunumunda aurasız migren profilaksisi nedeniyle bir haftadır topiramat 25 mg/gün kullanımı sonrası açı kapanması glokomu ve akut myopi gelişen 23 yaşında bayan hasta tartışılmıştır. Görme kaybı, gözlerde kızarıklık ve yanma şikayetiyle başvuran hastanın yapılan oftalmolojik muayenesinde her iki gözde belirgin konjonktival hiperemi, sığ ön kamara, iriste bombeleşme ve her iki gözde grade 1 dar açı saptandı. Intraoküler basınç her iki gözde 40 mmHg idi. Her iki gözde refraksiyon değerleri -7,00 ve -8,00 olarak saptandı. Hastanın görme keskinliği seviyeleri 0,1 ile 0,2 düzeyindeydi. Diğer nörolojik muayene bulguları normal olarak değerlendirildi. Hastanın almakta olduğu topiramat tedavisi kesildi ve topikal antiglokomatöz ilaç tedavisi başlandı ve her iki göze periferal iridotomi yapıldı. On gün sonraki oftalmolojik muayenesi tamamen normaldi.
Yorum: Topiramat kullanımına bağlı bu yan etkinin erken saptanması sonrasında ilacın kesilmesi ve antiglokomatöz tedavi ile , oluşan tüm bulguların hasar bırakmaksızın ortadan kalktığı bilinmektedir. Bu yüzden özellikle topiramat tedavisi başlandıktan sonraki ilk haftalarda hastaların ve hekimlerin göz bulguları açısından dikkatli olmaları gerekmektedir.