Tokat is one of the oldest cities in Anatolia, which was home to many ancient civilizations. In the city of Tokat, which entered into the Turkish domination at the late XIth century, a large number of religious, social, economic, and cultural artifacts such as mosques, small mosques, seminary schools, soup kitchens, lodges, inns, public baths, and tombs were constructed during the Danismendid, Seljukid, and Ottoman periods. The fact that Tokat is on the east-west and south-north road route in Anatolia, having a rich socio-economic potential with its mild climate and fertile agricultural lands has a great role in bringing these works into the body. In addition, the fact that half of the 70 Muslim neighborhoods in the period 1455-1574 had the names of mosques and masjids reflects the religious identity of the city. Thanks to this rich socio-economic potential, the functioning of religious, social, cultural and economic monuments that have been established in Tokat has been made possible with the help of waqf funds.
In this article, Rustem Çelebi Mosque waqfs will be discussed as an case study among the rich foundation works available in Tokat during the Ottoman period. Although there are some individual studies about this mosque waqfs, these studies do not examine the waqf revenues of this mosque from the beginning to the present day. Waqf revenues are vital for the mosque to continue its function. This mosque is one of 17 mosques built in the city center of Tokat between XII and XXth centuries and was probably built in the second half of the XVth century. In the following periods, it has undergone some repairs and has survived to the present day. Modest waqf funds have been allocated by the founder for the maintenance and repair of the mosque and the salaries of its duties. In addition, some beneficiaries have established additional foundations for the mosque. The aim of the study is to contribute to the socio-cultural history of Tokat by addressing the foundations of Rustem Çelebi Mosque in all aspects.
Tokat, birçok kadim medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’daki en eski şehirlerden biridir. XI. asrın sonlarında Türk hâkimiyetine giren Tokat şehrinde Dânişmendli, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde cami, mescit, medrese, imaret, zâviye, han, hamam ve türbe gibi çok sayıda dinî, sosyal, ekonomik ve kültürel eserler inşa edilmiştir. Bu eserlerin vücuda getirilmesinde Tokat’ın Anadolu’da doğu-batı ve güney-kuzeye giden yol güzergâhında bulunması, ılıman iklimi ve verimli tarım toprakları ile zengin bir sosyo-ekonomik potansiyele sahip olmasının rolü büyüktür. Ayrıca 1455-1574 döneminde 70 civarındaki Müslüman mahallesinden yarısının cami ve mescit isimleri taşıması şehrin dinî kimliğini yansıtmaktadır. Bu zengin sosyo-ekonomik potansiyel sayesinde Tokat’ta tesis edilmiş olan dinî, sosyal, kültürel ve iktisadî eserlerin işleyişi ise vakıf akarlar yardımı ile mümkün olmuştur.
Bu makalede Osmanlı döneminde Tokat'ta mevcut olan zengin vakıf eserleri arasından örnek bir çalışma olarak Rüstem Çelebi Camii vakıfları ele alınacaktır. Bu cami vakıfları hakkında bazı çalışmalar bulunmakla birlikte bu çalışmalar başlangıcından günümüze caminin tüm vakıf akarlarını incelememektedir. Vakıf gelirleri caminin işlevini sürdürebilmesi için hayati öneme sahiptir. Bu cami XII-XX. asırlar arasında Tokat şehir merkezinde inşa edilen 17 camiden biri olup muhtemelen XV. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir. Sonraki devirlerde bazı onarımlar geçirmiş ve günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Caminin bakım ve onarımı ile görevlerinin maaşı için vâkıfı tarafından mütevazı vakıf akarlar tahsis edilmiştir. Ayrıca bazı hayır sahipleri cami için ilave vakıflar kurmuşlardır. İncelemenin amacı, Rüstem Çelebi Camii vakıflarını bütün yönleriyle ele alarak Tokat’ın sosyo-kültürel tarihine katkı sağlamaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | December 27, 2021 |
Acceptance Date | March 18, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.