Bu çalışmada daha önce yağ oranı için seleksiyona uygun olduğu tespit edilen bir melez kombinasyonun F2 nesline ait tohumluklar kullanılmıştır. Bu materyalde yağ oranı için iki nesil sıraya koçan seleksiyon yöntemi uygulanmıştır. Başlangıç neslinde (C0) tane kalite özelliklerinden yağ oranı, protein oranı ve karbonhidrat içeriği gözlemlenmiştir. İlk seleksiyon neslinde (C1) ise bu özelliklerin yanı sıra bitki boyu, ilk koçan yüksekliği ve sap kalınlığı izlenmiştir. C0 neslinde (örnek sayısı, n=75) yağ oranı %8.67 iken, seçilen koçanlarda (n=50) yağ oranı ortalaması %9.47 olarak bulunmuştur. C1 neslindeki örneklerin bütününe ait (n=150) yağ oranı %8.64 ve bu nesilde yağ oranına göre seçilen örneklerin (n=50) yağ oranı %9.78 bulunmuştur. Böylelikle iki nesil seleksiyon sonrası yağ oranı için hesaplanan genetik ilerleme %1.11 olarak hesaplanmıştır. C0 ve C1 nesillerinde incelenen özellikler arasındaki korelasyon katsayıları, yağ oranı ve diğer kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin seleksiyon ile değişim gösterdiğini ortaya koymuştur. Yağ içeriği artışının bitki boyu üzerinde negatif yönde etkisinin olduğu anlaşılmıştır. Yağ oranının artırılması için incelenen özelliklerde sınır değerleri gösteren bir karar modeli oluşturulmuştur. Karar modelinde örneklerin yağ oranlarına göre ayrımına etki eden ilk üç özellik, baba hattın tohumluğuna ait protein ve yağ oranı ile seçilen örneğin C1 neslindeki bitki boyu olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |