Yozgat ili Karanlıkdere Vadisinde 2016 yılında ön çalışma olarak yürütülen bu araştırmada, Karanlıkdere Vadisi’ nin uzandığı Yerköy ilçesinden 5, Şefaatli ilçesinden 11 adet olmak üzere toplam 16 ayva genotipinden meyve örneği alınmıştır. Yapılan değiştirilmiş tartılı derecelendirme sonucunda, 1. yılda 8 tip ümitvar olarak bulunmuştur. Seleksiyonun 2. yılında, önceki yıl seçilen genotiplerin morfolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda en düşük meyve ağırlığı 66 ŞFT 01 genotipinde (135.63 g), en yüksek meyve ağırlığı 66 ŞFT 02 genotipinde (530.74 g) belirlenmiştir. Meyve eti sertliği değerleri 9.32 (66 ŞFT 01) ile 10.62 kg cm-2 (66 YRK 05); suda çözünür kuru madde içeriği %12.2 (66 YRK 01) ile 19.8 (66 YRK 05 ve 66 ŞFT 05); titre edilebilir asitlik içeriği ise %8.02 (66 YRK 04) ile 16.09 (66 ŞFT 09) arasında belirlenmiştir. Araştırmada incelenen ayva genotipleri içinde sadece 66 YRK 04 ile 66 ŞFT 01 elma biçimli (maliformis), geriye kalan 14 genotip ise armut biçimli (pyriformis) olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |