Araştırma 2013-2014 yıllarında Tokat ilinde yürütülmüştür. Araştırmada Eşme ayva çeşidine; 69/6(Pseudomonas fluorescens) ve 4/9(Rhodococcus rhodochrous) kodlu PGPR bakterilerinin ikili kombinasyonu ile farklı ticari gübre dozları da uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; uygulamalara bağlı olarak ortalama meyve ağırlıkları 272.5 g (NPK)- 323.74g (½ NPK ) arasında değişmiştir. Suda çözünebilir kuru madde yıl ve uygulamalardan etkilenmedi. Meyve eti sertliği yıllara göre önemli bulundu. Ortalama meyve eti sertlik değerleri 36.10 libre(PGPR) - 39,50 libre(½ NPK) ve asitlik ortalama değerleri de %0,99(PGPR)-%1,11 (PGPR +½ NPK) arasında bulundu. Ağaç başına verim ve meyve kalitesine olumlu etkilerinden dolayı, yıl ve yıl x uygulama interaksiyonunda PGPR + NPK ve PGPR +½ NPK uygulamaları önemli oldu.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |