EN
TR
Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi
Abstract
Bu araştırmada; nohut tarımında farklı toprak işleme yöntemlerinin ürün verimi ve bazı verim unsurlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Tokat Kazova’ da bulunan Çayköy ve Güzelpınar köylerinde 2008, 2009 ve 2010 yıllarında tarla denemeleri yapılmıştır. Denemeler sırasında bitkisel materyal olarak Gökçe çeşidi nohut kullanılmıştır. Araştırmada; sonbaharda toprağın kulaklı pullukla sürülmesi ve ilkbaharda tarla kültivatörü + dişli tırmıkla tohum yatağının hazırlanması (A yöntemi), ilkbaharda kulaklı pullukla toprağın sürülmesi daha sonra tarla kültivatörü + dişli tırmıkla tohum yatağının hazırlanması (B yöntemi), ilkbaharda toprak frezesiyle toprağın işlenmesi (C yöntemi), ilkbaharda çizelle toprağın işlenmesinin ardından diskli tırmık ve sürgüyle tohum yatağının hazırlanması (D yöntemi), frezeli ara çapa makinasıyla şeritsel toprak işleme (E yöntemi) ve doğrudan ekim (F yöntemi) olmak üzere 6 farklı toprak işleme yöntemi ele alınmıştır. Tarla denemeleri, tesadüf blokları deneme desenine göre üçr tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda; en yüksek metrekaredeki ortalama bitki ve tane verimlerinin 470,74 ve 260,63 g ile A yönteminden elde edildiği, bunu 459,43 ve 254,18 g ile B yönteminin ve ardından 447,82 ve 247,23 g ile D yönteminin izlediği belirlenmiştir. Genel olarak incelenen faktörler yönünden A, B ve D yöntemlerinin diğer yöntemlerden daha üstün oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Abdou RF and Ashour AS (1990). Developmental and Cytological Effect of Herbicides Prometryne,Trifluralin, and EPTC in Lentil. Lens Newsletter, 17, 1: 17:20.
- Akçin A (1988). Yemeklik Dane Baklagiller. S.Ü. Zir.Fak. Yayınları No: 8, Konya.
- Aksoy E (2005). Modifiye Edilmiş Kültivatörler ile Nohut Ekiminin Makine İşletmeciliği Açısından Değerlendirilmesi. Kahraman Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 33 s., Kahramanmaraş.
- Anonim (2008). Nohut Yetiştiriciliği. Orta Öğretim Projesi, Tarım Teknolojileri, Ankara.
- Anonim (2012). Tokat Meteoroloji İstasyonu Kayıtları, Tokat.
- Anonymous (2013). FAOSTAT, Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO Statistics Division, ( http://faostat.fao.org/site/ ).
- Aydoğan A, Gürbüz A, Karagül V ve Aydın N (2009). Yüksek Alanlarda Kışlık Nohut (Cicer arietinum L.) Yetiştirme imkanlarının Araştırılması. Tarla bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 18 (1-2):11-16.
- Aytaç H (2004). Nohut (Cicer arietinum L.)’ ta Sıra Arası Mesafesi ile Tohum Miktarının Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Ankara Üniveristesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 45 s., Ankara.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 2013
Submission Date
March 31, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2013 Volume: 2013 Number: 1
APA
Kasap, A., & Dursun, İ. (2013). Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 2013(1), 70-83. https://doi.org/10.13002/jafag187
AMA
1.Kasap A, Dursun İ. Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi. JAFAG. 2013;2013(1):70-83. doi:10.13002/jafag187
Chicago
Kasap, Abdullah, and İlknur Dursun. 2013. “Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 2013 (1): 70-83. https://doi.org/10.13002/jafag187.
EndNote
Kasap A, Dursun İ (June 1, 2013) Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 2013 1 70–83.
IEEE
[1]A. Kasap and İ. Dursun, “Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi”, JAFAG, vol. 2013, no. 1, pp. 70–83, June 2013, doi: 10.13002/jafag187.
ISNAD
Kasap, Abdullah - Dursun, İlknur. “Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 2013/1 (June 1, 2013): 70-83. https://doi.org/10.13002/jafag187.
JAMA
1.Kasap A, Dursun İ. Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi. JAFAG. 2013;2013:70–83.
MLA
Kasap, Abdullah, and İlknur Dursun. “Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi Ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, vol. 2013, no. 1, June 2013, pp. 70-83, doi:10.13002/jafag187.
Vancouver
1.Abdullah Kasap, İlknur Dursun. Nohut Tarımında Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Ürün Verimi ve Bazı Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi. JAFAG. 2013 Jun. 1;2013(1):70-83. doi:10.13002/jafag187
Cited By
Effects of Different Soil Tillage Methods, Phosphorus Fertilizer Doses and Bacteria Inoculation on Yield and Yield Components in Chickpea (Cicer arietinum L.)
Romanian Agricultural Research
https://doi.org/10.59665/rar4030Farklı Tohum Yatağı Hazırlığı ile Taban Gübrelerin Nohut Verim ve Verim Ögeleri Üzerine Etkisi
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.30910/turkjans.1378021