EN
TR
Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi
Abstract
Araştırmada, örtü altı ile açık koşullarda sebze (domates ve hıyar) yetiştiriciliği karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Böylece örtü altı tarımı açısından yeni bir bölge olan Tokat ili'nin bu konudaki durumu ortaya konmak istenmiştir. Domates ve hıyar bölge için en önemli iki sebze olarak tesbit edildiğinden diğerleri ihmal edilmiştir. Araştırmanın esas materyali 109 tarım işletmesinden (sebze yetiştirilen) toplanan orijinal veriler oluşturmaktadır. Araştırmada, işletmeler bir bütün olarak ve üretim dalı düzeyinde incelenmiş, dekara brüt marj, net kar, net hasıla, net çiftlik geliri gibi önemli göstergelere ulaşılmıştır. En yüksek brüt marj örtü altı hıyarda, en yüksek net kar ise örtü altı domates yetiştiriciliğinde saptanmıştır. Dekara net kar örtü altı domates yetiştiriciliğinde 81.7 milyon TL, açıkta 13.0 milyon TL, örtü altı hıyar yetiştiriciliğinde 78.9 milyon TL, açıkta 16.4 milyon TL bulunmuştur. Görülüyor ki, örtü altı tarımı net kar olarak 5-6 kat daha yüksek bir kar sağlamaktadır. Örtü altı tarım açısından özellikle Aşağı Kelkit vadisi (Erbaa-Niksar ovası) ve Kazova'nın önemli bir ekonomik avantaja sahip olduğu kanısına varılmıştır.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 1, 1998
Submission Date
March 31, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 1998 Volume: 1998 Number: 1
APA
Karkacıer, O., & Altuntaş, N. Y. (1998). Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 1998(1). https://izlik.org/JA99ZX24SF
AMA
1.Karkacıer O, Altuntaş NY. Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JAFAG. 1998;1998(1). https://izlik.org/JA99ZX24SF
Chicago
Karkacıer, Osman, and Neşe Yilmaz Altuntaş. 1998. “Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 1998 (1). https://izlik.org/JA99ZX24SF.
EndNote
Karkacıer O, Altuntaş NY (June 1, 1998) Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 1998 1
IEEE
[1]O. Karkacıer and N. Y. Altuntaş, “Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”, JAFAG, vol. 1998, no. 1, June 1998, [Online]. Available: https://izlik.org/JA99ZX24SF
ISNAD
Karkacıer, Osman - Altuntaş, Neşe Yilmaz. “Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 1998/1 (June 1, 1998). https://izlik.org/JA99ZX24SF.
JAMA
1.Karkacıer O, Altuntaş NY. Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JAFAG. 1998;1998. Available at https://izlik.org/JA99ZX24SF.
MLA
Karkacıer, Osman, and Neşe Yilmaz Altuntaş. “Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, vol. 1998, no. 1, June 1998, https://izlik.org/JA99ZX24SF.
Vancouver
1.Osman Karkacıer, Neşe Yilmaz Altuntaş. Örtü Altı Ve Açık Koşullarda Domates Ve Hıyar Yetiştiriciliğinin Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JAFAG [Internet]. 1998 Jun. 1;1998(1). Available from: https://izlik.org/JA99ZX24SF