Bu çalışma, Soma Termik Santrali’ne 1 ve 10 km mesafede yetiştirilen Domat, Gemlik ve Edremit zeytin çeşitlerinin yaprak ve meyve özelliklerini belirlemek amacı ile 2010 ve 2011 yılları büyüme döneminde Manisa ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Yaprak ve meyvede yapılan ölçümlerde, mesafenin artmasına bağlı olarak, Domat zeytin çeşidinin yaprak ağırlığı her iki yılda da önemli derecede (P<0,05) azalmıştır. 2010 yılında, Edremit çeşidinin meyve eti ağırlığı, meyve ağırlığı, meyve boyu ve meyve eni, 2011 yılında ise Domat ve Gemlik çeşitlerinin yalnızca meyve boyu mesafenin artmasına bağlı olarak önemli derecede azalmıştır. Bunun aksine 2010 yılında Edremit çeşidinde, 2011 yılında ise Domat çeşidinde 100 g’ma giren tane sayısı önemli derecede (P<0,05) artmıştır. 2010 yılında Edremit çeşidinin çekirdek ağırlığı, boyu ve eni, 2011 yılında ise Domat çeşidinin yalnızca çekirdek eni mesafenin artmasına bağlı olarak önemli derecede azalmıştır. Domat çeşidinin nem ve yağ içeriği mesafenin artmasına bağlı olarak önemli derecede artmış, Gemlik çeşidinin yağ içeriği ise azalmıştır.
The present study was conducted under ecological conditions of Manisa during the growth seasons of 2010 and 2011 years to determine the leaf and fruit characteristics of Domat, Gemlik and Edremit olive cultivars grown at 1 and 10 km distances from The Soma Thermal Plant. In measurement made in the leaf and the fruit leaf weight of Domat cultivar significantly decreased (P<0.05) in both years with increasing distances. Fruit flesh weight, fruit weight, fruit length and fruit width of Edremit cultivar in 2010 and the only fruit length of Domat and Edremit cultivars in 2011 significantly decreased with increasing distances. Conversely, number of fruit in each 100 g of Edremit cultivar in 2010 and of Domat cultivar in 2011 significantly increased (P<0.05). Stone weight, length and width of Edremit cultivar in 2010 and only the stone width of Domat cultivar significantly decreased with increasing distances. Water and oil contents of Domat cultivar significantly increased, but oil content of Gemlik cultivar significantly decreased with increasing distances from the plant.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 |