Hasatı yapılan mısır optimum koşullarda depolanmadığı durumlarda üründeki kalite kayıpları artmaktadır. Bu nedenle mısır depolamasında, hasat sonrası besin içeriğinin korunarak, depolama süresince kalitesinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi tekniğine uygun tasarlanmış depolama yapıları ile mümkündür. Iğdır ili’nde artan mısır üretimine karşılık, yeterli depolama yapılarının bulunmaması nedeniyle modern ve büyük depolara olan önem artmıştır. Duvar kalınlığının belirlenmesinde, alçak depo tasarım kriterlerine göre yanal proje basınç hesabı yapılmıştır. Bu çalışma kapsamında Iğdır ilinde yetiştirilen mısırın kalitesini uzun süre muhafaza edebilmesi amacıyla betonarme yatay bir depolama yapısının tasarım kriterleri örnek bir proje ile ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda depo duvar kalınlığı 77 cm ve ürünün havalandırması için 1000 W fan gücü belirlenmiştir.
The quality losses in the product increase when corn harvested not stored in optimum conditions. Therefore, conservation of corn without the quality deterioration and conserving the postharvest nutrient content during storage period in storage of corn is possible with storage structures designed with proper techniques. Because there are no adequate storage structures in response to increased corn production in Igdir province the importance of modern and large stores has been increased. The calculation of lateral project pressure according to low store design criteria in determining of the wall thickness has been made. In this study, design criteria of a reinforced concrete horizontal storage structure has been demonstrated with a sample project in order to maintain for a long time the quality of corn grown in Igdir province. As a result, the store wall thickness of 77 cm and 1000 W fan power for ventilation of product was determined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 32 Issue: 1 |