Bu araştırma, Tokat merkez ve ilçelerinde yetişen yerel elma genotiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. Survey çalışmaları sonucunda tespit edilen 23 yerel elma genoptipi incelenmiştir. İncelenen yerel elma genotiplerinde meyve ağırlığı 83.31-249.78 g, meyve eni 57.67-85.50 mm ve meyve boyu 47.93-67.23 mm, meyve eti sertliğinin 13.89-28.02 libre arasında olduğu gözlemlenmiştir. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı % 9.9-16.8, pH 2.88-5.30 ve titre edilebilir asit miktarı (malik asit cinsinden) %0.20-1.41 olarak belirlenmiştir. Meyve kabuk rengine ait veriler ise L*, a* ve b* cinsinden kaydedilmiş olup L* değeri 39.49-76.02, a* değeri -21.85-31.53 ve b* değeri 19.40-46.66 arasında bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 35 Issue: Ek Sayı |