BibTex RIS Cite

Impacts of Some Climate Parameters on the Yield and Quality of Maize Growth in the Çukurova Region, Turkey

Year 2010, Volume: 2010 Issue: 1, 9 - 19, 01.06.2010

Abstract

In this study was conducted to investigate of direct and indirect impacts of climatic events during the last 11 years (1996-2006) in the Çukurova Region, the greatest maize production potential of Turkey. In conclusion, it was determined that decreases in maize yield in Çukurova region was depending on both high temperature and low relative humidity or high temperature and high relative humidity. In growth stage of maize was determined to be important polynomial relationships among yield with average temperature and relative humidity values. It can be said that generative and vegetative growth of maize crop slows down under the unfavorable climate conditions.

References

  • Anonim, 2001. Ana ürün Mısır Tarımı. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara
  • Anonim, 2003. Cotton: Review of the World situation. İnternational Cotton Advisory Committee.
  • Anonim, 2008. Meteorolojik Veriler (1997-1998). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Adana Bölge Müdürlüğü. Anonim, 2009-a. Türkiye'nin İklim Özellikleri http://www.aof.anadolu.edu.tr Anonim, 2009-b. http://tr.wikipedia.org de İklim Tipleri.
  • Ateş, F., 2009. Polen Tohumculuk Teknik Arşivi.
  • Bayrak,F., 1997. Bafra Ovası Koşullarında İkinci Ürün Mısır‟ın Su Tüketimi T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Samsun Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:91, Samsun.
  • Cerit, İ., Turkay, M. A., Sarıhan, H, Şen, H.M., 2001. “Mısır Yetiştiriciliği”. www.tarimsalbilgi.org.
  • Derviş, Ö., 1986, Çukurova Koşullarında Buğdaydan Sonra İkinci Ürün Mısır‟ın Su Tüketimi T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 106 Tarsus.
  • Evans,R.O., 1969. Biological and agricultural engineering
  • department, North Carolina State University, Raleigh,NC.
  • FAO, 1997. Food And Agriculture Organization. www.fao.org
  • Gençoğlan C, 2008. Sulama Programlama Ders Notları, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Kahramanmaraş.
  • Günbatılı, F., 1979. Tokat-Kazova Koşullarında Mısır‟ın Su Tüketimi, T.C. Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Toprak Su Genel Müdürlüğü , Tokat Bölge Topraksu Araştırma Enst. Müd. Yayınları, Gen. Yay. No:33 Rapor Serisi No:21, Tokat.
  • Jones, Jr. J.B., Wolf, B. and Mills, H.A., 2000. Plant Analysis Preparation, Analysis and Interpretation Guide. Micro-Macro Publishing Inc. Athens, Georgia, USA.
  • Kapur, B, Kanber, R. ve Ünlü, M., 2008. Aşağı Seyhan Ovasında İklim Değişikliği ve Buğday-Mısır ve Pamuk Üretimi Üzerine Etkileri, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ VI. Bölge Müdürlüğü, 5. Dünya Su Forumu Bölgesel Hazırlık Süreci DSİ Yurtiçi Bölgesel Su Toplantıları Sulama –Drenaj Konferansı Bildiri Kitabı, 10 – 11 Nisan 2008, Adana.
  • Kaya, M.; Yanıkoğlu, S., 1990. Adapazarı İklim Koşullarında Sulama Yapmanın Mısır Verimine Etkisi, T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adapazarı.
  • Kaymaz, B., İkiel, C., 2004. The Effects of Climatic Conditions on Fruit Productions in Geyve. Proceedings of International Symposium on Earth System Sciences, Sf: 801-810, Istanbul-Turkey
  • Kırtok, Y., 1998. Mısır Üretimi ve Kullanımı. Akoluk Yayınları, İstanbul.
  • Kün, E., 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 1452, Ders kitabı No: 432, Ankara.
  • Oylukan, S. ve Güngör, H., 1975. Orta Anadoluda Mısır Su Tüketimi. Eskisehir Bölge Topraksu Arastırma Enstitüsü Yayınları. Genel Yayın No: 129. Rapor Seri No: 88, Eskisehir. 43 s.
  • Öztürk, P.K., 2007. Doğu Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Yerfıstıklarında Saptanması Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Master tezi, Adana. Virüs
  • Hastalılarının ve Tanımlanması. Çukurova Kitabevi, İstanbul
  • Uçan, K., 2009. Kuraklık Model ve Analizleri Ders Notları, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Kahramanmaraş. Sulama Bölümü,
  • WU, H.; Hubbard, K.G., Wilhite, D.A., 2004 “An Agricultural Drought Risk-Assessment Model For Corn And Soybeans” International Journal of Climatology, volume: 24, pp: 723-741.

Bazı İklim Parametrelerinin Çukurova’da Yetistirilen Mısır Bitkisi Verim ve Kalitesine Etkileri

Year 2010, Volume: 2010 Issue: 1, 9 - 19, 01.06.2010

Abstract

Bu çalısma, 1996- 2006 yılları arasında geçen süreçte Türkiye’nin en büyük mısır üretim potansiyeline sahip Çukurova’da meydana gelen iklimsel olayların mısır yetistiriciligi üzerine olan dogrudan ve dolaylı etkilerini incelemek amacıyla yapılmıstır. Sonuçta, incelenen bölgede 11 yıllık süreçte bazı yıllarda mısır verimindeki azalmanın temel nedeninin iklimsel degisikliklerine baglı olarak görülen yüksek sıcaklık ve istenmeyen düsük oransal nem degerleri ile yüksek sıcaklık ve yüksek oransal nem degerleri oldugu belirlenmistir. Mısırın yetisme dönemi ortalama sıcaklık ve nispi nem degerleri ile verim degerleri arasında önemli polinomsal iliskiler oldugu belirlenmistir. Mısırın gelisim ve verimi üzerine oldukça etkili olan anılan degerlerin bitkinin istedigi sınırı asmasıyla mısır verimi üzerinde olumsuz etkiler yapmıstır. Söz konusu, olumsuz iklim kosullarında danelerin içleri dolmamakta veya koçanlar yeterli olarak büyüyememekte oldugundan mısır veriminde önemli ölçüde düsüslerin oldugu saptanmıstır.

References

  • Anonim, 2001. Ana ürün Mısır Tarımı. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara
  • Anonim, 2003. Cotton: Review of the World situation. İnternational Cotton Advisory Committee.
  • Anonim, 2008. Meteorolojik Veriler (1997-1998). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Adana Bölge Müdürlüğü. Anonim, 2009-a. Türkiye'nin İklim Özellikleri http://www.aof.anadolu.edu.tr Anonim, 2009-b. http://tr.wikipedia.org de İklim Tipleri.
  • Ateş, F., 2009. Polen Tohumculuk Teknik Arşivi.
  • Bayrak,F., 1997. Bafra Ovası Koşullarında İkinci Ürün Mısır‟ın Su Tüketimi T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Samsun Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:91, Samsun.
  • Cerit, İ., Turkay, M. A., Sarıhan, H, Şen, H.M., 2001. “Mısır Yetiştiriciliği”. www.tarimsalbilgi.org.
  • Derviş, Ö., 1986, Çukurova Koşullarında Buğdaydan Sonra İkinci Ürün Mısır‟ın Su Tüketimi T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 106 Tarsus.
  • Evans,R.O., 1969. Biological and agricultural engineering
  • department, North Carolina State University, Raleigh,NC.
  • FAO, 1997. Food And Agriculture Organization. www.fao.org
  • Gençoğlan C, 2008. Sulama Programlama Ders Notları, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Kahramanmaraş.
  • Günbatılı, F., 1979. Tokat-Kazova Koşullarında Mısır‟ın Su Tüketimi, T.C. Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Toprak Su Genel Müdürlüğü , Tokat Bölge Topraksu Araştırma Enst. Müd. Yayınları, Gen. Yay. No:33 Rapor Serisi No:21, Tokat.
  • Jones, Jr. J.B., Wolf, B. and Mills, H.A., 2000. Plant Analysis Preparation, Analysis and Interpretation Guide. Micro-Macro Publishing Inc. Athens, Georgia, USA.
  • Kapur, B, Kanber, R. ve Ünlü, M., 2008. Aşağı Seyhan Ovasında İklim Değişikliği ve Buğday-Mısır ve Pamuk Üretimi Üzerine Etkileri, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ VI. Bölge Müdürlüğü, 5. Dünya Su Forumu Bölgesel Hazırlık Süreci DSİ Yurtiçi Bölgesel Su Toplantıları Sulama –Drenaj Konferansı Bildiri Kitabı, 10 – 11 Nisan 2008, Adana.
  • Kaya, M.; Yanıkoğlu, S., 1990. Adapazarı İklim Koşullarında Sulama Yapmanın Mısır Verimine Etkisi, T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adapazarı.
  • Kaymaz, B., İkiel, C., 2004. The Effects of Climatic Conditions on Fruit Productions in Geyve. Proceedings of International Symposium on Earth System Sciences, Sf: 801-810, Istanbul-Turkey
  • Kırtok, Y., 1998. Mısır Üretimi ve Kullanımı. Akoluk Yayınları, İstanbul.
  • Kün, E., 1997. Tahıllar II (Sıcak İklim Tahılları). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 1452, Ders kitabı No: 432, Ankara.
  • Oylukan, S. ve Güngör, H., 1975. Orta Anadoluda Mısır Su Tüketimi. Eskisehir Bölge Topraksu Arastırma Enstitüsü Yayınları. Genel Yayın No: 129. Rapor Seri No: 88, Eskisehir. 43 s.
  • Öztürk, P.K., 2007. Doğu Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Yerfıstıklarında Saptanması Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Master tezi, Adana. Virüs
  • Hastalılarının ve Tanımlanması. Çukurova Kitabevi, İstanbul
  • Uçan, K., 2009. Kuraklık Model ve Analizleri Ders Notları, Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Kahramanmaraş. Sulama Bölümü,
  • WU, H.; Hubbard, K.G., Wilhite, D.A., 2004 “An Agricultural Drought Risk-Assessment Model For Corn And Soybeans” International Journal of Climatology, volume: 24, pp: 723-741.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ali Beyhan Uçak This is me

Ahmet Ertek This is me

Mustafa Güllü This is me

Sait Aykanat This is me

Ahmet Akyol This is me

Publication Date June 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 2010 Issue: 1

Cite

APA Uçak, A. B., Ertek, A., Güllü, M., Aykanat, S., et al. (2010). Bazı İklim Parametrelerinin Çukurova’da Yetistirilen Mısır Bitkisi Verim ve Kalitesine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 2010(1), 9-19.