BibTex RIS Cite

The Effects of Various Drying Methods On The Drying Time And Quality Of Basil (Ocimum Basilicum)

Year 2009, Volume: 2009 Issue: 1, 61 - 70, 01.06.2009

Abstract

Drying is one of the postharvesting operation used to process various fresh agricultural products. There are several drying methods used to dry agricultural materials today. The selection of an appropriate drying method is the key step for successful drying. Basil (Ocimum basilicum), one of the aromatic plants, was dehydrated using five different drying methods (contact drying, oven drying, shaded-open atmosphere drying, sun drying and microwave drying). All drying trials were performed in three replicates. The drying performance (drying time, final moisture content), drying kinetics, color analysis, essential oil analysis, were performed for all drying methods. Contact drying continued for 63-66 hours without getting affected by mixing frequency. Oven drying continued from 34 hours to 50 hours depending on drying temperature. Microwave drying was the fastest drying but reduced the quality of dried basil. Shaded-open atmosphere drying and sun drying are not appropriate at industrial level since they were slow and affected the quality of dried basil adversely. Research results show that the drying basil with air heated up to 45-55 ºC is appropriate.

References

  • Baydar, H., 2005. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi Üniversitesi, Yayın No:55. Süleyman Demirel
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27, 1254-1255
  • Simal, S., Mullet, A., Tarranzo, J. and Rosello, C., 1996. Drying models for gren peas. Food Chemistry, 55, 121-128
  • Öztekin, S., Başçetinçelik, A. ve Soysal, Y., 1999. Crop drying programme in Turkey. Renewable Energy, 16:789-794.
  • Diaz-Maroto, M.C.,Palomo, E.S., Castro, L., Vinas M.A.G., produced in the aroma compounds and stuructural integrity of basil (Ocimum basilicum
  • L.) during drying. J. Sci. Food Agric. 84:2070-2076.
  • Diaz-Maroto, M.C., Perez-Coello, M.S., Vinas M.A.G., Cabezudo, M.D. 2003. Influence of drying on the flavor quality of sperm'nt (Mentha spicata L.). J. Agric. Food Chem. 51:1265-1269.
  • Doymaz, İ., 2006. Thin layer drying behaviour of mint leaves. Jornel of food engineering 74, 370-375.
  • Makinen, S.M., Paakkonen, K.K. 1999. Processing and use of basil in foodstuffs beverages and in food preparation. In: (Editörler: R. Hiltunen ve Y. Holm) Basil, The Genus Ocimum. Harwood Academic Publishers.
  • Müller, J., Heindl, A. 2005. Drying of medical plants (Chapter 17). In: (Editörler: R.J. Bogers, L.E. Craker, D. Lange) Proceedings of the Frontis Workshop on Medicinal and Aromatic Plants, Wageningen, The Netherlands, 17-20 April 2005.
  • Nykanen, L., Nykanen, I. (1987) The effect of drying on the composition of the esential oil of some Labiatae hebs cultivated in Finland.
  • Palou, E., Lopez-Malo, A., Barbosa-Canovas, G. V., Welti-Chanes, J., & Swanson, B. G. (1999). Polyphenoloxidase activity and color of blanced and high hydrostatic pressure treated banana puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.

Farklı Kurutma Yöntemlerinin Reyhan (Ocimum Basilicum) Bitkisinin Kuruma Süresine Ve Kalitesine Etkisi

Year 2009, Volume: 2009 Issue: 1, 61 - 70, 01.06.2009

Abstract

Kurutma, yaş tarımsal ürünlerin hasat sonrası işlemlerinden birisi olup çok farklı biçimlerde uygulanmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler için uygun kurutma yönteminin seçimi başarılı kurutma için en önemli aşamadır. Bu çalışmada aromatik bitkilerden olan reyhan (Ocimum basilicum), farklı kurutma yöntemleriyle ve farklı kurutma şartlarında kurutulmuştur. Araştırma kapsamında beş farklı kurutma yöntemi (doğrudan değmeli kurutucuda kurutma, etüvde kurutma, gölgede kurutma, güneşte kurutma ve mikrodalga fırında kurutma) kullanılmıştır. Kurutma denemeleri üç tekerrürlü yapılmıştır. Çalışma kapsamında reyhanın kuruma özellikleri, renk değerleri ve uçucu yağ oranı belirlenmiştir. Doğrudan değmeli kurutucuda kurutma işlemi 63-66 saat sürmüştür. Doğrudan değmeli kurutucuda iki farklı karıştırma sıklığında kurutma yapılmış ve karıştırmanın kuruma zamanına ve kuru ürün kalitesine önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Etüvde kurutma işlemi iki farklı sıcaklıkta (45ºC, 55ºC ) yapılmış ve kurutma işlemi sırası ile 50 ve 34 saat sürmüştür. Mikrodalgada kurutma iki farklı güç seviyesinde yapılmıştır. Mikrodalgada kurutma işlemi diğer yöntemlerine kıyasla çok hızlı olmuş ve 9-22 dakika içerisinde tamamlanmıştır. Ancak mikrodalgada kurutmanın kalite özellikleri bakımından reyhan bitkisi kurutmak için uygun olmadığı belirlenmiştir. Gölgede ve güneşte kurutma yöntemlerinin aromatik bitkilerin kalite özelliklerini bozduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, 45-55 ºC sıcaklıktaki havayla kurutmanın reyhanbitkisi için uygun olduğu görülmüştür.

References

  • Baydar, H., 2005. Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi Üniversitesi, Yayın No:55. Süleyman Demirel
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27, 1254-1255
  • Simal, S., Mullet, A., Tarranzo, J. and Rosello, C., 1996. Drying models for gren peas. Food Chemistry, 55, 121-128
  • Öztekin, S., Başçetinçelik, A. ve Soysal, Y., 1999. Crop drying programme in Turkey. Renewable Energy, 16:789-794.
  • Diaz-Maroto, M.C.,Palomo, E.S., Castro, L., Vinas M.A.G., produced in the aroma compounds and stuructural integrity of basil (Ocimum basilicum
  • L.) during drying. J. Sci. Food Agric. 84:2070-2076.
  • Diaz-Maroto, M.C., Perez-Coello, M.S., Vinas M.A.G., Cabezudo, M.D. 2003. Influence of drying on the flavor quality of sperm'nt (Mentha spicata L.). J. Agric. Food Chem. 51:1265-1269.
  • Doymaz, İ., 2006. Thin layer drying behaviour of mint leaves. Jornel of food engineering 74, 370-375.
  • Makinen, S.M., Paakkonen, K.K. 1999. Processing and use of basil in foodstuffs beverages and in food preparation. In: (Editörler: R. Hiltunen ve Y. Holm) Basil, The Genus Ocimum. Harwood Academic Publishers.
  • Müller, J., Heindl, A. 2005. Drying of medical plants (Chapter 17). In: (Editörler: R.J. Bogers, L.E. Craker, D. Lange) Proceedings of the Frontis Workshop on Medicinal and Aromatic Plants, Wageningen, The Netherlands, 17-20 April 2005.
  • Nykanen, L., Nykanen, I. (1987) The effect of drying on the composition of the esential oil of some Labiatae hebs cultivated in Finland.
  • Palou, E., Lopez-Malo, A., Barbosa-Canovas, G. V., Welti-Chanes, J., & Swanson, B. G. (1999). Polyphenoloxidase activity and color of blanced and high hydrostatic pressure treated banana puree. Journal of Food Science, 64, 42-45.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Hakan Polatcı This is me

Sefa Tarhan This is me

Publication Date June 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 2009 Issue: 1

Cite

APA Polatcı, H., & Tarhan, S. (2009). Farklı Kurutma Yöntemlerinin Reyhan (Ocimum Basilicum) Bitkisinin Kuruma Süresine Ve Kalitesine Etkisi. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 2009(1), 61-70.