In this study, a bacterium having antimicrobial activity was isolated from a traditionally produced cheese, and it was identified and characterized by using general microbiological analysis, carbohydrate fermentation and fatty acid profile identification systems. The isolated bacterium was Gram positive, coccus, non-motile, endospor, catalase, hemolyse, gelatinase, indol and Voges-Proskauer negative and able to grow in the presence of 3.0-6.5 % NaCl, and at pH 4.0 to 9.6 and 10-45oC. Carbohydrate fermantation and fatty acid profile identification systems showed that this bacterium was Enterococcus faecalis. The antimicrobial substance produced by this bacteria had an inhibitory activity against Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium and Listeria monocytogenes, but not to Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus. Antimicrobial activity was not due to acidity and hydrogen peroxide. Antimicrobial substance is a proteinaceouse nature since it lost its activity when treated with papain.
Bu çalışmada yöresel bir peynirden antimikrobiyal aktiviteye sahip bir bakteri izole edilmiş ve genel mikrobiyolojik analizler, karbonhidrat fermantasyon ve yağ asidi profili testleri kullanılarak karakterize edilmiş ve tanımlanmıştır. İzole edilen bakterinin Gram pozitif, kok şeklinde, hareketsiz, endospor, katalaz, hemoliz, jelatinaz, indol ve Voges Proskauer negatif, % 3,0-6,5 NaCl konsantrasyonunda, pH 4,5-9,6 ve 10-45oC’de gelişebildiği tespit edilmiştir. Yapılan karbonhidrat fermantasyonu ile yağ asidi profili testleri sonucunda bakterinin Enterococcus faecalis olduğu belirlenmiştir. Bu bakteri tarafından üretilen antimikrobiyal maddenin Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Listeria monocytogenes’a karşı inhibitör aktiviteye sahip olduğu, ancak Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus’a karşı etkili olmadığı gözlenmiştir. Antimikrobiyal aktivitenin asitlik ve hidrojen peroksitten kaynaklanmadığı belirlenmiştir. Papainle muamele sonucu aktivitesini kaybetmesi antimikrobiyal bileşiğin protein tabiatında olduğunu ortaya koymuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 2008 Issue: 1 |