Tea is one of the cheap and very much consumed beverages. In recent years, its antioxidant properties and its effects on human health due to the phenolic matter contents of tea are one of the most studied subjects. In this article, chemistry of tea constituents, absorption, distribution, metabolism and elimination of its polyphenols, its effects on the metabolism and health, its antioxidant activity and studies about the effects of use of green tea extracts in broiler diets were discussed.
Çay, ucuz ve çok tüketilen içeceklerden biridir. Çay, fenolik madde içeriği nedeniyle son yıllarda antioksidan özelliği ve insan sağlığı üzerine etkisi en fazla araştırılan konulardan biridir. Bu makalede, çayın bileşenlerinin kimyası, polifenollerinin emilimi, dağılımı, metabolizması ve vücuttan atılımı, metabolizma ve sağlık üzerine etkileri, antioksidan aktivitesi ile etlik piliç rasyonlarında yeşil çay ekstraktlarının kullanımının etkileriyle ilgili araştırmalar ele alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 2008 Issue: 2 |