BibTex RIS Cite

Olestra

Year 2003, Volume: 2003 Issue: 2, - , 01.06.2003

Abstract

Olestra sakkarozun hexa-, hepta-, ve okta- esterlerinin bir karışımı olan yağ ikamesidir. İnsan vücudu tarafında sindirilemediği ve absorbe edilmediği için, yağdan gelen eneıjiyi düşürebilme potansiyeline sahiptir. Tat, flavor ve tekstür gibi özelliklari yağa benzemesine rağmen yağın aksine kalorisi yoktur. Yüksek sıcaklıklarda stabil olduğundan, çerez gıdalarda yağ yerine kullanılabilmektedir. Olestra yağda çözünen vitaminlerin absorpsiyonunu önlediği için olestra katkdı gıdalar vitamin A, D, E ve K ile zenginleştirilmektedir.

Olestra

Year 2003, Volume: 2003 Issue: 2, - , 01.06.2003

Abstract

Olestra is a mixture of hexa-, hepta- and octa- ester of sucrose with fatty acids. It is a fat replacer. It has the potential to reduce intake of energy from dietary fats because it is not digested or absorbed by human body. Although, its properties such as taste, flavor and texture, are similar to fat, it does not have any calories like fat and oil. Olestra is stable at high temperatures so it may be used instead of fats and oils in snack foods. Since olestra can inhibit absorption of the certain fat soluble vitamins, olestra food is enriched with vitamins A, D, E and K.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Özlem Akpınar This is me

Abdulvahit Sayaslan This is me

Publication Date June 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 2003 Issue: 2

Cite

APA Akpınar, Ö., & Sayaslan, A. (2003). Olestra. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 2003(2).