This study was carried out during 1996/97-1997/98 winter growing seasons under conditions of Tokat-Kazova and Yozgat- Sarikaya. The research was designed according to randomized complete block design with three replications. In this research, vetch species were obtained from the Department of the Field Crops of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University. The results showed differences among cultivars for biological yields, straw yields, crude protein contents in the dried herbage, crude protein yields in the dried herbage, crude protein contents in the seed and crude protein yields in the seed. According to the average of two year results, biological yields of cultivars varied between 658.80 and 907.19 kg/da, straw yields between 588.97 and 826.16 kg/da, crude protein contents in the dried herbage between 16.59 and 18.57 %, crude protein yields in the dried herbage between 75.61 and 90.61-kg/da, crude protein contents in the seed between 23.19 and 27.00 % and crude protein yields in the seed between 17.93 and 20.57 kg/da, respectively.
Bu araştırma Tokat-Kazova ve Yozgat-Sankaya koşullarında 1996/97-1997/98 yıllarında kışlık yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Çahşmada, iki fiğ türüne ait dört çeşit kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan fiğ türleri [İthal fiğ ve Ege beyazı (Vicia pannonica Crantz.), Menemen-79 ve Efes-79 (Vicia villosa Rotiı.)] GOÜ. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden elde edilmiştir. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekrarlamalı olarak yürü tül m üş tür. Araştırmada kullanılan fiğ çeşitlerinin biyolojik verim, saman verimi, kuru otta ham protein oranı, kuru otta ham protein verimi, tohumda ham protein oranı ve tohumda ham protein verimleri arasında farklılıklar gözlenmiştir. Denemenin genel ortalamasında, ortalama biyolojik verimleri 658.80-907,19 kg/da, saman verimleri 588,97-826.16 kg/da, kuru otta ham protein oranları % 16.59-18.57, kuru otta ham protein verimleri 75.6i-90.61 kg/da, tohumda ham protein oranları % 23,19-27,00 ve tohumda ham protein verimleri 17.93-20.57 kg/da olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 2001 Issue: 1 |