This study was conducted to determine the effect of seeding rate and nitrogen fertilizations levels on yield and quality of sorghum-sudangrass hybrid in the experimental area of Field Crop Department, Faculty of Agriculture of Gaziosmanpaşa University. The experimental design was a split-plot with three replications, with seeding rates (1.5,3.0 ve 4.5 kg/da) as the main plots and N rates (6,12,18 and 24 kg N/da) as the sub-plots. Half of the nitrogen was applied immediately with planting and the remaining half after the first cutting. Sowing rate and N fertilization did not affect significantly herbage matter yield at the first clipping. The highest green matter yield was obtained from 4.5 kg/da (5081.9 kg/da) at the second cutting. There was no significant effect of nitrogen fertilization on dry matter yield at the first cutting. The highest dry matter yield was obtained from 9 kg N/da in the first cutting. The highest dry matter yield was obtained from 6 kgN/da and 4.5 kg/da sowing rate in the second cutting. The effect of sowing rate and N fertilization on crude protein content was not significant at the first clipping, but nitrogen rate had significant effect on it at the second clipping. Sowing rate and nitrogen fertilizers have affected significantly then ash content of the first and second cutting.
Bu araştırma; GOÜ.Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme alanlarında sorgum-sudanotu melezinde ekim oranı ve azot dozunun verim ve kaliteye etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma split-plot deneme deseninde üç tekrarlamak olarak kurulmuştur. Ekim oranları ana parsele (1.5-3.0 ve 4.5 kg/da) ve azot dozları (6,12,18 ve 24 kg N/da) alt parsellere yerleştirilmiştir. Azotlu gübrenin yarısı ekimle birlikte, diğer yarısı 1.biçimden sonra uygulanmıştır. 1. biçimde ekim oranı ve azot dozlarının yeşil ot verimine etkisi önemli değildir. 2.biçimde en yüksek yeşil ot verimi (5081.9 kg/da) 4.5 kg/da ekim oranından elde edilmiştir. Azot dozlarının 1.biçimde kuru madde verimine etkisi önemli olup, en yüksek kuru madde verimi 9 kgN/da dozunda saptanmıştır. 2.biçimde en yüksek kuru madde verimi (1113.2 kg/da) 6 kgN/da ve 4.5 kg/da ekim oranında belirlenmiştir. Ekim oranı ve azot dozlarının 1.biçimde ham protein içeriğine etkisi önemsiz, 2.biçimde azot dozunun etkisi önemlidir. Ekim oranı ve azot dozlarının ham kül oranına etkisi 1 biçim ve 2.biçimde önemlidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 2000 Issue: 1 |