BibTex RIS Cite

A Research On Using Some Medicinal Plants Against Potato Beetle (Leptinotarsa Decemlineata Say)

Year 1997, Volume: 1997 Issue: 1, - , 01.06.1997

Abstract

This research was conducted to determine effects of some medical plants on potato beetle. Therefore, potatoes plots were surrounded with datura, black cumin, coriander, fennel, anise, and fenugreek. This study was carried out accoding to randomized block design whit three replication. Potato beetles were counted from 1 June to 28 July, nine times. These plants affected and reduced potato beetle at potato plots. The best result was found out at plots surrounded with coriander.

Bazı Tıbbi Bitkilerin Patates Böceği {Leptinotarsa Decemlineata Say) İle Mücadelede Kullanılabilmesi Üzerinde Bir Araştırma

Year 1997, Volume: 1997 Issue: 1, - , 01.06.1997

Abstract

Bu araştırma Tokat şartlarında bazı tıbbi bitkilerin patates böceğine (.Leptinotarsa decemlineata) karşı olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için patates parsellerinin etrafına kişniş, datura, çörekotu, rezene, anason ve çemen bitkileri ekilmiştir. Deneme Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Patates böceğinin sayımları 1 Hazirandan itibaren yaklaşık birer hafta aralıklarla 9 defa yapılmıştır. Bu bitkilerin patates böceğine karşı olumsuz etkilerinin olduğu ve böcek sayılarını azalttıkları belirlenmiştir. İncelenen bitkiler içerisinde kişniş en iyi sonucu vermiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Güngör Yılmaz This is me

İsa Telci This is me

Publication Date June 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 1997 Issue: 1

Cite

APA Yılmaz, G., & Telci, İ. (1997). Bazı Tıbbi Bitkilerin Patates Böceği {Leptinotarsa Decemlineata Say) İle Mücadelede Kullanılabilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 1997(1).