BibTex RIS Cite

A Study On Some Characters In The F, And F2 Genera Tions Of Hybrid And Composit Dent Corn Varieties

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

This research was conducted to determine the changes on some characters in the Fi and F2 generations of dent corn hybrid and composite varieties. The study was carried out during 1992 and 1993 in Tokat-Kazova region. Nine single crosses, two three way crosses, one double cross and two composites varieties were used as a material in the trail. Significant differences were found among the varieties and generations for all studied characters. Tasseling period increased, while plant height, ear lenght, ear diameter and grain/ear ratio decreased significantly in the F2 generation. On the other hand first ear height reduced in the F2 generation of single, three way and double hybrid, while it increased in that of composite varieties. Variation of studied characters between generations were found higher in hybrid varieties than composite ones.

Melez Ve Kompozitatdişimısır Çeşitlerinin Fi Ve F2generasyonlarında Bazı Özelliklerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Year 1995, Volume: 1995 Issue: 1, - , 01.06.1995

Abstract

Bu araştırma, farklı melez ve kompozit atdişi mısır çeşitlerinin Fı ve F2generasyonlarmda bazı özelliklerdeki değişmeleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 1992 ve 1993 yıllarında Tokat-Kazova şartlarında yürütülmüştür. Araştırmada bitki materyali olarak dokuz tekmelez, iki üçlü melez, bir çiftmelez ve iki kompozit çeşit kullanılmıştır. İncelenen özellikler bakımından çeşitler ve generasyonlar arasında önemli farklar bulunmuştur. F2 generasyonunda bitki boyu, koçan boyu, koçan çapı ve tane/koçan oranı önemli ölçüde azalırken, tepe püskülü çıkarma süresi uzamıştır. İlk koçan yüksekliği tek, üçlü ve çiftmelez çeşitlerde azalmış, kompozit çeşitlerde ise artmıştır. İncelenen özelliklerin generasyonlar arasındaki değişimi melez çeşitlerde sentetiklerden daha fazla olmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Sabri Gökmen This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 1995 Issue: 1

Cite

APA Gökmen, S. (1995). Melez Ve Kompozitatdişimısır Çeşitlerinin Fi Ve F2generasyonlarında Bazı Özelliklerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 1995(1).