This investigetion was conducted with the aim of determination of some qu¬ality criterias of the pectins used in food industry. It was determined that the pectin samples conteined 6.01-8.46 % of water. The samples of A, B and G conteining no salt and 1.36 - 2.75 % of ash, other fo¬ur samples conteining 4.00 - 6.51 % of salt and 13.50 - 17.45 % of ash were de¬termined. It was concluded that the A and G samples whose metilation degree were higher than 60 % had good jelatinization. The B and F samples had mean jelatini¬zation and the other had poor jelatinization.
Bu araştırma gıda katkı maddesi olarak kullanılan pektinlerin kimi kalite kri¬terlerinin saptanabilmesi amacı ile yapılmıştır. Pektin örneklerinin % 6.01 - 8.46 arasında nem içerdikleri saptanmıştır. A, B ve G örneklerinin hiç tuz içermediği ve % 1.36-2.75 arasında kül içerdiği, diğer dört örnekte ise % 4.00 - 6.51 tuz ve % 13.50 - 17.45 kül bulunduğu saptanmıştır. Metilasyon derecesi % 60’dan fazla oian A ve G örneklerinin jelleşme güçle¬rinin iyi oldukları, B ve F örneklerinin orta ve diğer örneklerin jelleşme güçlerinin İse zayıf oldukları saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 1991 Issue: 2 |