Situation of viticulture within the agricultural structure of • Tokat Localon and the distribution of grape cultivars in the Region is deter¬mined by the evaluation of the questionnaire replied by 150 vine gro¬wers at 23 villages of 6 towns. \ ’ . Vineyard areas comprise the third place (11.82 %) following the sugar beet (15.37%) and wheat - barley (41.61%) in planting. Recently viciculture has started to loose its importance the farmers even in the areas where grape growing used tc* be very dense. 44 grape cultivars were found out in the Region, however both the cultivars and their numbers differed from town. The Narince is the most important cultivar in each town. The rate of Narince growing is1 changing from 71,83 % (Erbaa) to 93.68. % (Niksar). Down twon has the largest number of cultivars (32) .whereas N&sar has the least (8 cultivars).
Tokat İliinin tarımsal yapısı içerisindeki bağ alanlarının yeri ve yörede yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ilçelere göre dağılımı 6: İlçede 28 yer¬leşim merkezinde 150 üıretici ile yapılan, anketlerle belirlenmiştir. Bağ alanları işletme arazisinde buğday - arpa (%.41.61) ve şeker pancarı (% 15.37) alanlarından sonra: üçüncü sırada (% 11.82) yer al¬makta olup günümüzde bağcılığın yoğun olduğu yerlerde bile temel ge¬çim kaynağı olma özelliğini yitirmektedir. Yörede toplam 44 üzüm çeşidi belirlenmiş olup ilçelere göre belir¬lenen çeşitler ve sayıları değişmektedir. Narince her ilçede en önemli -çeşit durumundadır. Yöre bağlarındaki oranı % 71.88 (Erbaa) ile % 93.68 {Niksar) arasında değişmektedir. En çok çeşide Merkez ilçede (32 eşit) en az çeşide de Niksar'da {8 çeşit) rastlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 1990 Issue: 1 |