Path Analysis is one of the most widely used methods in animal husbandry, especially in dairy science. This method, which is used to calculate the direct and indirect effects of the dependent and independent variables in the model on each other, offers researchers a very detailed interpretation. In this study, direct and indirect effects of lactation number, calving season, dry period, service period and insemination number variables on 305-day milk yield of 1007 Holstein cows were investigated by Path analysis. Analysis of the study was carried out with IBM SPSS 26.0 and IBM SPSS AMOS 21 program. The direct effects of lactation number (-0.061) and calving season (0.027) variables on 305-day milk yield were not statistically significant (p>0.05). The direct effects of dry period (-0.354), service period (-0.505) and insemination number (0.386) variables on 305-day milk yield were found to be statistically significant (p<0.05).
Path Analizi, süt sığırcılığı başta olmak üzere hayvancılık alanında yaygın kullanılan yöntemler arasındadır. Modelde bulunan bağımlı ve bağımsız değişkenlerin birbirleri üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilerinin hesaplanmasında kullanılan bu yöntem araştırmacılara oldukça ayrıntılı yorumlama imkânı sunmaktadır. Bu çalışmada, 1007 baş Holstein ırkı süt sığırına ilişkin laktasyon sayısı, buzağılama mevsimi, kuru dönem, servis periyodu ve tohumlama sayısı değişkenlerinin 305-gün süt verimi üzerine doğrudan ve dolaylı etkileri Path analizi ile araştırılmıştır. Çalışmanın analizleri IBM SPSS 26.0 ve IBM SPSS AMOS 21 programı ile gerçekleştirilmiştir. Laktasyon sırası (-0.061) ve buzağılama mevsimi (0.027) değişkenlerinin 305-gün süt verimi üzerine doğrudan etkilerinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı görülmektedir (p>0.05). Kuru dönem (-0.354), servis periyodu (-0.505) ve tohumlama sayısı (0.386) değişkenlerinin 305-gün süt verimi üzerine doğrudan etkilerinin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 39 Issue: 3 |