Bu çalışmanın amacı, depolamaya dayanımı iyi bilinen ‘Granny Smith’ elma çeşidiyle, yerel bir çeşit olan ‘Ayvaniye’ elmasının bazı kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması yapılarak depolamaya uygunluğunun belirlenmesidir. Denemeye alınan elmalar 1±0.5 °C ve %90±5 nispi nemde 6 ay boyunca muhafaza edilmiştir. Depolamanın başlangıcından sonuna kadar ayda bir olmak kaydıyla ölçüm ve analizler yapılmıştır. Denemede incelenen parametreler şunlardır: Ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, pH, titre edilebilir asitlik (TEA), suda çözünür kuru madde (SÇKM), toplam fenolik madde içeriği (TPC), toplam antioksidan aktivite (TAA) ve meyve dış rengi (L*, a*, b*). Çalışma sonucunda, ‘Ayvaniye’ çeşidinde ağırlık kaybı, SÇKM, TAA, L* ve a* parametreleri daha yüksek bulunmuştur. pH, TEA, TPC ve b* parametreleri açısından ise ‘Granny Smith’ çeşidi daha iyidir. Ek olarak depolama başlangıcında ‘Granny Smith’ elmalarının meyve eti sertliği daha yüksek olmuştur. Tüm parametreler değerlendirildiğinde ‘Ayvaniye’ çeşidinin 6 ay boyunca soğuk depolamaya uygun olduğu tespit edilmiştir ancak 6 aydan uzun depolamalar için ağırlık kaybı problem olabilir.
The aim of this study is to compare the 'Granny Smith' apple cultivar, which is well-known to withstand storage, and the 'Ayvaniye' apple, a local cultivar, in terms of some quality characteristics, and to determine their suitability for storage. The apples included in the experiment were stored at 1±0.5 °C and 90±5% relative humidity for 6 months. Measurements and analyses were done once a month from the beginning to the end of storage. The parameters examined in the trial are: Weight loss, fruit flesh firmness, pH, titratable acidity (TA), soluble solids content (SSC), total phenolic substance content (TPC), total antioxidant activity (TAA) and fruit outer colour (L*, a*, b*). As a result; weight loss, pH, TAA, L* and a* parameters were found higher in 'Ayvaniye' cultivar. In terms of TA, SSC, TPC and b* parameters, 'Granny Smith' cultivar was better. Additionally, the flesh firmness of 'Granny Smith' cultivar was higher at the beginning of storage. When all parameters were evaluated, 'Ayvaniye' cultivar is suitable for cold storage for 6 months, but weight loss may be a problem for storage longer than 6 months.
We would also like to thank Mr. Sadettin Gamsız, who opened his garden to provide us with the apples tested in the article.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 6, 2024 |
Submission Date | November 28, 2023 |
Acceptance Date | February 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 41 Issue: 1 |