This study was conducted in Kayseri ecological conditions in 2022 to determine the effects of bacterial inoculation on some agricultural and quality characteristics of fenugreek cultivars. In the study, the experiment was set up according to the experimental design of randomized blocks split plots with four replications. Bacterial inoculation (with and without bacteria) was placed in the main plots, and cultivars (Güraslan, Çiftçi and Berkem) were placed in the sub-plots. In the experiment, plant height varied between 43.73-46.38 cm, first pod height varied between 17.10-21.08 cm, pod length varied between 11.59-12.69 cm, number of pods per plant varied between 11.50-16.38 pods plant-1, number of seeds per pod varied between 7.70-9.06 seeds pod-1, thousand seed weight varied between 17.93-19.80 g, biological yield varied between 375.73-473.49 kg da-1, seed yield varied between 75.98-109.62 kg da-1, harvest index varied between 19.04-25.35% and crude oil content varied between 5.26-5.74%. At the end of the study, bacterial inoculation was found to be statistically insignificant. In addition, cultivars were found to be statistically significant in thousand seed weight and biological yield, and bacterial inoculation x cultivar interaction was found to be statistically significant in seed yield and harvest index. Eight different fatty acid components were identified and the main component of these was linoleic acid. Consequently, it can be said that the cultivation of Berkem cultivar without bacterial inoculation in terms of seed yield, and the cultivation of Gürarslan cultivar inoculated with bacteria in terms of UFA (unsaturated fatty acids) are the most suitable practices for fenugreek cultivation in Kayseri conditions.
FYL-2022-11812
Bu çalışma, 2022 yılında bakteri aşılamasının çemen çeşitlerinin bazı önemli tarımsal ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Kayseri ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Ana parsellere bakteri aşılaması (bakterili ve bakterisiz), alt parsellere ise çeşitler (Güraslan, Çiftçi ve Berkem) yerleştirilmiştir. Denemede bitki boyu 43.73-46.38 cm, ilk bakla yüksekliği 17.10-21.08 cm, bakla boyu 11.59-12.69 cm, bitkide bakla sayısı 11.50-16.38 adet bitki-1, baklada tohum sayısı 7.70-9.06 adet bakla-1, bin tohum ağırlığı 17.93-19.80 g, biyolojik verim 375.73-473.49 kg da-1, tohum verimi 75.98-109.62 kg da-1, hasat indeksi %19.04-25.35 ve sabit yağ oranı ise %5.26-5.74 arasında değişmiştir. Çalışma sonunda bakteri aşılaması istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Ayrıca çeşitler bin tohum ağırlığı ve biyolojik verim özelliklerinde ve bakteri aşılaması x çeşit interaksiyonu ise tohum verimi ve hasat indeksi özelliklerinde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bununla beraber ana bileşen linoleik asit olan, 8 farklı yağ asidi bileşeni tespit edilmiştir. Sonuç olarak, tohum verimi açısından bakteri aşılaması yapılmayan Berkem çeşidi ekimi ve UFA (doymamış yağ asitleri) açısından ise bakteri aşılaması yapılan Gürarslan çeşidi ekiminin Kayseri koşullarında çemen yetiştiriciliği için en uygun uygulamalar olduğu söylenebilir.
FYL-2022-11812
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Medicinal and Aromatic Plants |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | FYL-2022-11812 |
Publication Date | August 31, 2024 |
Submission Date | January 30, 2024 |
Acceptance Date | July 18, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 41 Issue: 2 |