Salinity is a major environmental stress that adversely affects plant growth and development, leading to yield loss in agricultural production. Common bean (Phaseolus vulgaris L.), widely cultivated in Turkey, is also sensitive to salinity. In this study, the effects of different salt sources (Calcium Chloride, Magnesium Chloride, Magnesium Sulfate, Sodium Sulfate, Sodium Chloride) and concentrations (40, 50, 60, 70 mM) on the seedling characteristics of a local common bean variety were investigated. In the pot experiment conducted using a factorial design in randomized plots, shoot length, leaf length, leaf width, shoot fresh weight, leaf fresh and dry weight, plant water and dry matter content, and chlorophyll content were determined. The results indicate that shoot length ranged between 7.10-11.80 cm (interaction), 9.43-11.06 cm (dose), and 8.80-10.75 cm (sources); leaf length varied between 4.07-6.40 cm (interaction), 5.17-5.90 cm (dose), and 4.95-5.78 cm (sources); leaf width was between 3.67-5.43 cm (interaction), 4.46-4.87 cm (dose), and 4.12-4.91 cm (sources); shoot fresh weight ranged from 0.80-2.07 g (interaction), 1.00-1.43 g (dose), and 1.10-1.46 g (sources); leaf fresh weight varied between 0.22-0.54 g (interaction), 0.30-0.45 g (dose), and 0.29-0.42 g (sources); leaf dry weight was in the range of 0.03-0.86 g (interaction), 0.07-0.33 g (dose), and 0.06-0.31 g (sources); seedling water content ranged between 83-97% (interaction), 85-86% (dose), and 84-88% (sources); dry matter content ranged between 03-18% (interaction), 14-15% (dose), and 12-16% (sources); and chlorophyll content ranged from 37.23-48.17 SPAD (interaction), 41.15-44.15 SPAD (dose), and 40.87-44.66 SPAD (sources). These findings reveal the negative effects of salt stress on plant growth and physiology.
Tuzluluk, bitkilerin büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyen önemli bir çevresel strestir ve tarımsal üretimde verim kaybına yol açmaktadır. Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisi de tuzluluğa karşı hassastır. Bu çalışmada, farklı tuz kaynakları (Kalsiyum Klorür, Magnezyum Klorür, Magnezyum Sülfat, Sodyum Sülfat, Sodyum Klorür) ve konsantrasyonlarının (40, 50, 60, 70 mM) yerel bir kuru fasulye çeşidinin fide özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre yapılan saksı çalışmasında, sürgün uzunluğu, yaprak uzunluğu, yaprak genişliği, sürgün yaş ağırlığı, yaprak yaş ve kuru ağırlığı, bitki su ve kuru madde oranı ile klorofil miktarı belirlenmiştir. Sonuçlar, sürgün uzunluğunun 7.10-11.80 cm (interaksiyon), 9.43-11.06 cm (doz), 8.80-10.75 cm (tuz kaynağı); yaprak uzunluğunun 4.07-6.40 cm (interaksiyon), 5.17-5.90 cm (doz), 4.95-5.78 cm (tuz kaynağı); yaprak genişliğinin 3.67-5.43 cm (interaksiyon), 4.46-4.87 cm (doz), 4.12-4.91 cm (tuz kaynağı); sürgün taze ağırlığının 0.80-2.07 g (interaksiyon), 1,00-1.43 g (doz), 1.10-1.46 g (tuz kaynağı); yaprak taze ağırlığının 0.22-0.54 g (interaksiyon), 0.30-0.45 g (doz), 0.29-0.42 g (tuz kaynağı); yaprak kuru ağırlığının 0.03-0.86 g (interaksiyon), 0.07-0.33 g (doz), 0.06-0.31 g (tuz kaynağı); fide su içeriğinin %83-97 (interaksiyon), %85-86 (doz), %84-88 (tuz kaynağı); kuru madde içeriğinin %03-18 (interaksiyon), %14-15 (doz), %12-16 (tuz kaynağı); klorofil içeriğinin ise 37.23-48.17 SPAD (interaksiyon), 41.15-44.15 SPAD (doz), 40.87-44.66 SPAD (tuz kaynağı) arasında değiştiğini göstermektedir. Bu bulgular, tuz stresinin bitki büyümesi ve fizyolojisi üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | September 26, 2024 |
Acceptance Date | December 6, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 41 Issue: 3 |