This study, investigated the effects of apple chips produced by processing with magnetic field and microwave techniques on color and biochemical quality properties. Apple slices were placed in the magnetic field at different speeds, i.e., 150, 300, 450, and 600 rpm and the drying process was carried out at 540, 720 W microwave power values. Brightness (L) values of the processed samples were determined between 40.7 ± 6.28 and 57.32 ± 6.56. Redness (a) values changed between 0.73 ± 2.77 and 6.3 ± 1.21. The dried and fresh products had different color values. Yellowness (b) values changed between 10.62 ± 5.61 and 27.97 ± 2.43. The least color change compared to fresh was detected in the 540 W - 150 rpm process. Total phonolic compound (TFM) values changed between 4011.1 and 12186.1 µg GAE g⁻¹. The highest Total Phenolic Compound (TFM) content was determined in samples without pretreatment in microwave drying process at 720 W power. Total antioxidant activity (TAA) values varied between 150.13 and 220.83 µmol TE g⁻¹. The highest TAA was obtained at 540 W – 450 rpm conditions.
There is no need to obtain permission from the ethics committee for this study.
Bu çalışmada, manyetik alan ve mikrodalga teknikleri ile işlenerek üretilen elma cipslerinin renk ve biyokimyasal kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma 150, 300, 450 ve 600 rpm farklı devirlerde manyetik alana elma dilimleri konuldu ve kurutma işlemi 540, 720 W mikrodalga güç değerlerinde gerçekleştirilmiştir. İşlenen numunelerin parlaklık (L) değerleri 40.7 ± 6,28 ile 57.32 ± 6.56 arasında belirlenmiştir. Kırmızılık (a) değerleri 0.73 ± 2.77 ile 6.3 ± 1.21 arasında değişmiştir. Taze ürüne göre renk değerlerini koruyamamıştır. Çalışmada sarılık (b) değerleri 10,62 ± 5,61 ile 27.97 ± 2,43 arasında değişmiştir. Taze ürüne göre en az renk değişimi 540 W - 150 rpm prosesinde tespit edilmiştir. TFM değerleri 4011.1 ile 12186.1 µg GAE g⁻¹ arasında değişti. En yüksek Toplam Fenolik Bileşik (TFM) içeriği, 720 W gücünde mikrodalga kurutma işleminde ön işlem yapılmayan örneklerde belirlendi. Toplam antioksidan aktivite (TAA) değerleri 150.13 ile 220.83 µmol TE g⁻¹ arasında değişti. En yüksek TAA, 540 W – 450 rpm koşullarında elde edildi.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Biosystem |
| Journal Section | Research Articles |
| Authors | |
| Publication Date | August 30, 2025 |
| Submission Date | April 20, 2025 |
| Acceptance Date | July 24, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 42 Issue: 2 |