Research Article
BibTex RIS Cite

MİNİMALİZM ve “SİL GÖZYAŞLARINI ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK” ADLI OYUNDA MİNİMALİZMİN İZDÜŞÜMLERİ

Year 2018, Volume: 3 Issue: 4, 28 - 34, 23.04.2018

Abstract

Minimalizm 1960’lı yıllarda ortaya çıkan soyuta karşı, gerçekçiliği görev edinmiş bir akımdır. Sadeliği, en azı ve saflığı ilke kabul eden minimalizm, birbirinden farklı birçok sanat dalını etkilenmiş ve bu doğrultuda minimalist eserler ortaya çıkmıştır. Resim, müzik, sinema, mimarlık, heykel, edebiyat gibi birçok sanat dalında minimalizmin etkisi görülmüştür. Minimalizm’den etkilenen sanat dallarından biri de tiyatrodur. Minimalist tiyatroda gerçeklik illüzyonu yaratılmaya çalışılır. Gerçeklik illüzyonu için ise doğallık çok önemlidir. Sahne tasarımı, kostüm tasarımı, makyaj ve sahne aksesuarlarındaki sadelik, gerçeklik illüzyonu için önem arz eder. Abartılı tasarımların, doğal olmayan sahne ışıklarının ve fazla sayıda sahne aksesuarının minimalist tiyatroda yeri yoktur. Sahne mümkün olduğu kadar boşaltılmalıdır. Bunların yerine doğallığı ve gerçekliği ön plana çıkaran sahne unsurları tercih edilmelidir. Minimalist tiyatroda oyun doğaçlama ile ilerlerken, bir oyuncu birçok rolde oynama yetisine sahip olmalıdır. Oyunculukların şatafattan uzak, beden ile ses ilişkisini kontrol edebilen gerçekçi bir yapıda olması gerekmektedir. Bu çalışmada minimalizm penceresinden tiyatroya bakılmaya çalışılırken, Mek’an Sahne’nin “Sil gözyaşlarını artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” isimli oyunu minimalist tiyatro ilkelerine göre değerlendirilmeye çalışılmıştır.

References

  • Açıcı, F. K. (2006). İç Mekan Örgütlenmesinde Sınır Öğeleri: Postmodern ve Minimal Mekanlar. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Year 2018, Volume: 3 Issue: 4, 28 - 34, 23.04.2018

Abstract

References

  • Açıcı, F. K. (2006). İç Mekan Örgütlenmesinde Sınır Öğeleri: Postmodern ve Minimal Mekanlar. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Onur Özcan

Publication Date April 23, 2018
Submission Date March 12, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 3 Issue: 4

Cite

APA Özcan, O. (2018). MİNİMALİZM ve “SİL GÖZYAŞLARINI ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK” ADLI OYUNDA MİNİMALİZMİN İZDÜŞÜMLERİ. Görünüm, 3(4), 28-34.

İndex Bilgisi

Asos İndex