Günümüzde en çok kullanılan sosyal ağ platformlarından biri olan Instagram uygulamasında kullanıcılar, çok kısa bir süre içerisinde art arda olumlu ve olumsuz duygu içerikli paylaşımlara maruz kalabilmektedir. Bunun sonucunda, bireylerde bir duygu karmaşası oluşabileceği ve aleksitimi durumuna benzer şekilde duygu tanıma ve ifade etmede zorluklar yaşanabileceği düşünülmektedir. Bu düşünceyi test etmek amacıyla, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20)’nden aldıkları puanlara göre düşük (n=16) ve yüksek (n=16) aleksitimik olarak ayrılan 32 üniversite öğrencisine, olumlu-olumsuz fotoğraflardan oluşan ve Instagram formatında hazırlanan bir uyaran sunumu gösterilmiş ve sonrasında katılımcılardan kendilerini nasıl hissettiklerine dair bir duygu değerlendirmesi yapmaları istenmiştir. Uyaran sunumu öncesinde katılımcılara Beck Depresyon Envanteri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Empatik Eğilim Ölçeği ve Stroop Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, sunum öncesinde düşük aleksitimik özellikler sergileyen katılımcıların, Instagram formatlı sunum sonrasında yüksek aleksitimi grubundaki katılımcılar kadar duygularını değerlendirmede zorlandıklarını, grupların duygu değerlendirmelerinin farklılaşmadığını ve her iki grubun da benzer şekilde duygu karmaşası yaşayarak duygu tanıma ve adlanlandırmada güçlük çektiğini göstermiştir. Ayrıca, literatürle uyumlu olarak yüksek aleksitimi grubu, daha yüksek bir depresyon ve kaygı düzeyi ile daha düşük bir empati düzeyi sergilemiştir. İleride yürütülecek kontrollü deneysel çalışmalarla, Instagram uygulamasında sürekli bir akış halinde olumlu ve olumsuz paylaşımlara maruz kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek duygu karmaşası ve aleksitimik özelliklerin, günlük yaşam aktiviteleri ile bilişsel işlevleri nasıl etkilediği incelenmelidir. Uzun süre ya da sık aralıklarla varlık gösteren duygu karmaşası, bireylerin aleksitimik bir duygudurum içerisine girmesine sebep olarak aleksitiminin eşlik ettiği pek çok psikiyatrik veya fiziksel hastalık için risk teşkil ediyor olabilir.
Users can be exposed to consecutive posts with positive and negative emotional content within a very short time on Instagram, which is one of the most popular social network platforms of today. As a result of this, it is thought that individuals could feel ambivalent emotions and experience difficulties in recognizing and expressing emotions as in alexithymia. To test this idea, in the study, a stimulus presentation with positive and negative photos in an Instagram format was displayed 32 university students who were classified according to the scores they obtained from the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) as having low (n=16) and high (n=16) levels of alexithymia. Following the presentation, the participants were asked to evaluate how they felt. Prior to the presentation, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, Positive and Negative Affect Schedule, Reading the Mind in the Eyes Test, Empathic Tendency Scale, and the Stroop Test were administered to the participants. The findings obtained showed that the participants, who displayed low alexithymic characteristics before the presentation, had difficulty in assessing their emotions after the presentation in Instagram format as much as the participants in the group with high level of alexithymia. The assessments of the groups did not differ and both groups experienced similar emotional ambivalences as well as difficulties in recognizing and naming emotions. Moreover, in accordance with the literature, the high alexithymia group was found to have higher levels of depression and anxiety beside lower levels of empathy. In the future, controlled experimental studies should be conducted on how emotional ambivalence and alexithymic characteristics that may arise due to exposure to the positive and negative posts in a continuous flow on Instagram application affect daily life activities and cognitive functions. The emotional ambivalence experienced for a long time or at frequent intervals may be a risk for many psychiatric or physical diseases accompanied by alexithymia by putting individuals into an alexithymic mood.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Psychology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | February 28, 2023 |
Submission Date | August 14, 2021 |
Acceptance Date | October 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Gelişim ve Psikoloji Dergisi (GPD) (Journal of Development and Psychology (JODAP)) yılda iki kez yayınlanan uluslararası hakemli ve akademik bir dergidir. e-ISSN 2717-7858