Translation

KIRIM’IN İŞGALİNDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE LUDENDORFF (1918)

Volume: 3 Number: 6 July 20, 2021
  • Winfried Baumgart
TR EN

KIRIM’IN İŞGALİNDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE LUDENDORFF (1918)

Öz

I. Dünya Savaşı esnasında paylaşılamayan bir bölge olan Kırım; Rusya, Ukrayna, Almanya ve Osmanlı Devleti arasında rekabet konusu olmuştur. Stratejik açıdan son derece önemli olan bu bölge, 1783 yılında Rus Çarlığı tarafından işgal edilmiş ve 1918 yılında Alman işgaline uğramıştır. Uzun zamandır Rusların zulmünden bıkmış olan bölge halkı Almanları hoşgörü ile karşılamışlar ve onların gelişini kendi bağımsızlıkları için bir fırsat olarak değerlendirmek istemişlerdir. Nisan-Ekim 1918 tarihleri arasında Kırım’da Alman işgal devri yaşanmıştır. Bu süre içinde Alman Hükümeti ve Ordu Yüksek Komutanlığı arasında Kırım politikaları ile ilgili pek çok görüş ayrılığı ortaya çıkmıştır. Rusya, Ukrayna ve Osmanlı Devletini de hesaba katmak durumunda olan Alman Hükümeti, ordunun başında Kırım’da bulunan General Erich von Ludendorff’u kontrol etmeye çalışmaktadır. Çünkü Ludendoff Kırım bölgesinde ilerlemeyi savunmakta ve kontrolsüz bir şekilde hareket etmektedir. Bu çalışmada I. Dünya Savaşı esnasında Kırım’daki Alman işgali ve Almanya’nın politikaları işlenmektedir. En önemli husus ise tüm bilgilerin tamamen Alman arşiv belgelerine dayanılarak kaleme alınmış olmasıdır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. BUNYAN, J, Intervation, Civil War and Communism in Russia, April-December 1919 Documents and Materials, Baltimore 1936.
  2. FİSCHER, Fritz, Griff nach der Weltmacht. Düsseldorf 1964.
  3. GATZKE, H. W, “Dokumentation zu den deutsch-russischen Beziehungen im Sommer 1918”, in: Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte, Heft 1 (3), 1955, s. 67-98.
  4. GROENER, W, Lebenserinnerungen, Göttingen 1957.
  5. HAUßMANN, C, Schlaglichter: Reichstagsbriefe und Aufzeichnungen von Conrad Haussmann, Frankfurt 1924. (Tagebucheintragung vom 21.4.1918).
  6. KIRIMAL, Edige, Der nationale Kampf der Krimtürken mit besonderer Berücksichtigung der Jahre 1917-1918. Emsdetten 1952.
  7. Funkspruch russisches Außenkommissariat an das deutsche Auswärtige Amt (AA), Moskau 26.3.1918 (Dokumenty vnešnej politiki SSSR. Band 1, Moskau 1959, s. 215-216.
  8. Funkspruch deutsches AA an russisches Außenkommissariat, Berlin 29. 3. 1918.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Translation

Authors

Winfried Baumgart This is me
Türkiye

Publication Date

July 20, 2021

Submission Date

December 14, 2020

Acceptance Date

June 10, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 6

Chicago
Baumgart, Winfried. 2021. “KIRIM’IN İŞGALİNDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE LUDENDORFF (1918)”. Translated by Aybüke Güzay. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 3 (6): 559-68. https://doi.org/10.53718/gttad.840926.