Research Article

Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi

Volume: 2 Number: 1 May 31, 2018
Selçuk Akay *, Zeynep Hamamcı *, Mahmut Kurt
TR EN

Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı: Suriyeli öğrencilerle çalışan psikolojik danışmanların yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara ilişkin uyguladıkları çözüm yollarının incelenmesidir. Nitel araştırma deseni kullanılarak tasarlanan bu araştırmada veriler, yüz yüze görüşme yoluyla uzman görüşü eşliğinde geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma grubu, Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı merkezi okulların farklı düzeylerinde görev yapan, yaşları 23-52 arasında değişen 32 psikolojik danışmandan oluşmuştur. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden biri olan ölçüt örneklemeden yararlanılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler nitel araştırma yöntemleri doğrultusunda kodlanarak içerik analizine tabii tutulmuştur. Araştırmada psikolojik danışmanların yarısından fazlası, Suriyeli öğrencilerin bulundukları okula uyum sağlamakta ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Karşılaşılan sorunlardan en önemlisi dil problemidir. Dil problemi Suriyeli öğrencilerin bulunduğu okula uyum sağlamada zorluklar yaşamasına, kendilerini ifade ederken şiddete başvurmalarına, akademik başarıda yetersizliğe, kendi kültüründen arkadaşlarıyla gruplaşmalarına yol açmaktadır. Katılımcılar, çözüm önerisi olarak çoğu soruna temel oluşturan dil probleminin çözülmesi ve psikolojik danışmanlara uygulamaya dönük travma eğitiminin verilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

Keywords

Mülteci öğrenciler,psikolojik danışman

References

  1. AFAD. (2017). Türkiye’deki Suriyelilerin Demografik Görünümü, Yașam Koșulları ve Gelecek Beklentilerine Yönelik Saha Araștırması.
  2. Aker, T., Ayata, B., Özeren, M., Buran, B. ve Bay, A. (2002). Zorunlu İç Göç: Ruhsal ve Toplumsal Sonuçları. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 3, 97-103.
  3. Balkar, B., Şahin, S. ve Işıklı-Babahan, N. (2016). Geçici Eğitim Merkezlerinde (GEM) Görev Yapan Suriyeli Öğretmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(6), 1290-1310.
  4. Baltacı, H.Ş. (2014). Kişilerarası İlişkiler ve Etkili İletişim. Altıncı baskı. (Ed: A. Kaya). Okulda Kişilerarası İlişkiler ve İletişim. Ankara: Pegem Akademi. 274
  5. Çiçekli, B. (2013). Açıklamalı Göç ve İltica Hukuku Terimleri Sözlüğü.
  6. Duruel, M. (2016). Suriyeli Sığınmacıların Eğitim Sorunu. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(5), 1399-1414
  7. Emin, M.N. (2016). Türkiye’deki Suriyeli Çocukların Eğitimi: Temel Politikalar. SETA Analiz, 153
  8. Erdem, C. (2017). Sınıfında Mülteci Öğrenci Bulunan Sınıf Öğretmenlerinin Yaşadıkları Öğretimsel Sorunlar ve Çözüme Dair Önerileri. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 26-42
  9. Erol, M. ve Ersever O.G. (2014). Göç Krizi ve Göç Krizine Müdahale. KHO Bilim Dergisi, 24(1), 47-68
  10. GİGM. (2018). Geçici Koruma.
APA
Akay, S., Hamamcı, Z., & Kurt, M. (2018). Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1), 23-47. https://izlik.org/JA67RW53KA
AMA
1.Akay S, Hamamcı Z, Kurt M. Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi. GAUN-JES. 2018;2(1):23-47. https://izlik.org/JA67RW53KA
Chicago
Akay, Selçuk, Zeynep Hamamcı, and Mahmut Kurt. 2018. “Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar Ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 2 (1): 23-47. https://izlik.org/JA67RW53KA.
EndNote
Akay S, Hamamcı Z, Kurt M (May 1, 2018) Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 2 1 23–47.
IEEE
[1]S. Akay, Z. Hamamcı, and M. Kurt, “Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi”, GAUN-JES, vol. 2, no. 1, pp. 23–47, May 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67RW53KA
ISNAD
Akay, Selçuk - Hamamcı, Zeynep - Kurt, Mahmut. “Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar Ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 2/1 (May 1, 2018): 23-47. https://izlik.org/JA67RW53KA.
JAMA
1.Akay S, Hamamcı Z, Kurt M. Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi. GAUN-JES. 2018;2:23–47.
MLA
Akay, Selçuk, et al. “Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar Ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi”. Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 2, no. 1, May 2018, pp. 23-47, https://izlik.org/JA67RW53KA.
Vancouver
1.Selçuk Akay, Zeynep Hamamcı, Mahmut Kurt. Suriyeli Öğrencilerle Çalışan Psikolojik Danışmanların Yaşadıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara İlişkin Uyguladıkları Çözüm Yollarının İncelenmesi. GAUN-JES [Internet]. 2018 May 1;2(1):23-47. Available from: https://izlik.org/JA67RW53KA