Araştırma Makalesi

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ

Cilt: 7 Sayı: 13 11 Mayıs 2020
PDF İndir
EN TR

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ

Öz

Ülkelerin iktisadi, ekonomik, sosyal ve ekonomik kalkınması için ihtiyaç duy-duğu önemli kaynakların başında beşeri sermaye gelmektedir. Beşeri sermaye kaynağının temel unsuru insandır ve günümüzde gelişen teknoloji ile üretim modellerindeki ilerleme sonucu eğitimli insan daha da önem kazanmaya başlamıştır. Beşeri sermayenin nicel olduğu kadar nitel özellikleri de önemlidir. Beşeri ser-mayenin nitel olarak üst seviyeye çıkarılması eğitim ile olmaktadır. Eğitimin en önemli aktörlerinden birisi de öğretmendir. Değişen dünya şartları ile sosyal devlet ilkesi gereği devletlerin kendi imkânları ile yerine getirdiği eğitim hizmeti belirlenen yasal çerçeve ile özel sektör tarafından da yapılmaktadır. Özel eğitim kurumlarında sunulan eğitim hizmeti ile bu kurumlarda çalışan öğretmenlerin çalışma koşulları farklı yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Bu çalışmada özel okullarda çalışan öğretmenlerin çalışma hayatında karşılaş-tıkları sorunlar ele alınmıştır. Çalışmanın evrenini Elazığ ilinde bulunan özel okul öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmış, öğretmenlerin sorunları genel sorunlar, yönetimle yaşadıkları sorunlar, öğrenci ile yaşadıkları sorunlar, veliler ile yaşa-dıkları sorunlar ve mesleki beklenti algıları olmak üzere beş ana başlıkta incelen-miştir. Çalışmada alan araştırması kapsamında 27 öğretmenle mülakat yapılmış elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda özel okul öğretmenlerinin yönetim, veli ve öğrencilerle sorunlar yaşadığı, ücret ve iş güven-cesinin yetersi olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. APPLETON, S. ve Teal F. “Human Capital and Economic Development”, A Background paper prepared for the African Development Bank Report, 1998.
  2. BALCI, E. “Öğretmenlerin Rolleri”, Eğitim Sosyolojisi, Ankara, 1991.
  3. BARRO, R. “Education as a Determinant of Economic Growth”, Education in the Twenty-First Century. 2002.
  4. ÇELİKTEN, M., ŞANAL, M. ve YENİ, Y., “Öğretmenlik Mesleği ve Özel-likleri”, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19; Ankara, 2005.
  5. FUENTE, A. ve Ciccone A. “Le Capital Humain Dans Une Economic Mon-diale Fondee Sur Connaissance’'. Offıce Publıcatıons Officielles Communıte, 2003.
  6. HACIOĞLU, F. ve ALKAN, C. “Öğretmenlik Uygulamaları”, Ankara: Alkım Yayınları, 1997.
  7. HERS, J. “Human Capital and Economic Growth”: A Survey of the Literature CPB Report, 36-41, 1998.
  8. JASPER, M. A. “Issues in phenomenology for researchers of nursing”, Journal of Advanced Nursing, 19, 1994, 309- 314.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

11 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

16 Şubat 2020

Kabul Tarihi

9 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Cerev, G., & Çoşkun, S. (2020). ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, 7(13), 125-142. https://izlik.org/JA85HX86JS
AMA
1.Cerev G, Çoşkun S. ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2020;7(13):125-142. https://izlik.org/JA85HX86JS
Chicago
Cerev, Gökçe, ve Saliha Çoşkun. 2020. “ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 7 (13): 125-42. https://izlik.org/JA85HX86JS.
EndNote
Cerev G, Çoşkun S (01 Mayıs 2020) ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 7 13 125–142.
IEEE
[1]G. Cerev ve S. Çoşkun, “ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ”, Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 13, ss. 125–142, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85HX86JS
ISNAD
Cerev, Gökçe - Çoşkun, Saliha. “ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi 7/13 (01 Mayıs 2020): 125-142. https://izlik.org/JA85HX86JS.
JAMA
1.Cerev G, Çoşkun S. ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi. 2020;7:125–142.
MLA
Cerev, Gökçe, ve Saliha Çoşkun. “ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ”. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi, c. 7, sy 13, Mayıs 2020, ss. 125-42, https://izlik.org/JA85HX86JS.
Vancouver
1.Gökçe Cerev, Saliha Çoşkun. ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÇALIŞMA SORUNLARI ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ. Fırat Üniversitesi Harput Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2020;7(13):125-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85HX86JS